Vybíráme granule pro psy

Jsou speciálně vyvinuté granule pro konkrétní psí plemeno jen šikovný marketingový trik, nebo to má skutečně něco do sebe? Na co si při nákupu potravy pro vaše chlupáče dát pozor? Má vůbec smysl vybírat krmivo podle velikosti plemene? Pro mnohé z chovatelů je toto kritérium rozhodující. Nejdůležitější, co byste měli vždy u krmiva sledovat, je obsah […]

Jsou speciálně vyvinuté granule pro konkrétní psí plemeno jen šikovný marketingový trik, nebo to má skutečně něco do sebe? Na co si při nákupu potravy pro vaše chlupáče dát pozor? Má vůbec smysl vybírat krmivo podle velikosti plemene? Pro mnohé z chovatelů je toto kritérium rozhodující.

Nejdůležitější, co byste měli vždy u krmiva sledovat, je obsah živočišných bílkovin. Ty by měly vždy převažovat nad rostlinnými. Jinými slovy: psí granule musí obsahovat co nejvíc masa. V těch nejkvalitnějších krmivech tvoří obsah sušeného masa i více než třetinu. U moderních krmiv pro psy se objevují také potřebné zdroje vlákniny a vitamínů, tedy nejdůraznější druhy zeleniny i ovoce. Z nápisů na obalu by mělo být přesně jasné, zda obsažený tuk je kuřecí, rybí nebo drůbeží.

Zvažte věk a aktivitu

Se psy je to jako u lidí. Jiné potřeby na složení stravy mají štěňátka, jiné dospělí psi, jiné březí fenky, starší psi nebo psi, kteří se zrovna „nevejdou do ideálních váhových tabulek“. Zvažte rovněž, kolik pohybu váš pes má, zda se vyžívá v psích sportech nebo jej pravidelně cvičíte. Pak kupujte granule s vyšším obsahem tuku, které bývají většinou k dostání pod označením Active nebo Sport. Podobně značené granule zvolte i v zimě, kdy se zvyšuje energetický výdej. Rozhodně vezměte v úvahu také zdravotní stav vašeho pejska. Pokud mu začne páchnout z tlamy, má průjem, drbe se nebo si třeba okusuje tlapky, uvažujte o změně. Může být totiž alergický na krmivo, které mu dáváte.

Čivava nebo doga? Řiďte se hlavně velikostí plemene

Chováte doma malé i velké psí plemeno zároveň? Dvojnásobná radost znamená i dvojnásobnou péči. Rozhodně nesypte do misek z jednoho pytle granule čivavě a německé doze. Jednoduché pravidlo zní: krmiva pro malá plemena mají menší granule a vyšší obsah bílkovin a tuků, velká a obří plemena mají granule větší. Obsahují však méně bílkovin a tuků a naopak v jejich složení nechybí kloubní výživa. Krmivo má rozdílné složení kvůli metabolismu zvířat. Malá plemena většinou rostou i dospívají rychleji, velká nabírají svou váhu mnohem pomaleji. U malých plemen rozlišujte aktivními a klidná. Akční pejsek potřebuje totiž mnohem více energie, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Nezapomeňte také, že váš miláček potřebuje lehce stravitelné krmivo plné proteinů, tuků a antioxidantů k posílení imunity. Dávky vždy upravte podle velikosti psa.

Velký pes = velká miska

Na tom určitě něco bude. Platí, že velký pes má sice rychlejší počáteční růst, ale pomalejší dospívání, proto dávku krmiva operativně přizpůsobujte. Ideální krmivo velkých psů by mělo obsahovat glukosamin a chondroitin, který pomáhá udržet kloubní chrupavku v dobrém stavu. Oproti malým psům bývají totiž klouby velkých plemen enormně zatížené. Nezapomeňte ani na potřebné množství stopových prvků a také vitamínů.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *