Výcvik psa: Odměny a tresty – pokračování

Pokračování článků o odměnách a trestech s vysvětlením důležitých pojmů, které by měl každý trenér kteréhokoliv zvířete, včetně člověka, velmi dobře znát. Pomůže Vám to nejen v pochopení procesu učení Vašeho pejska, ale také do jisté míry v běžném životě, např. v partnerském vztahu. Pozitivní odměna – je případ, kdy kteroukoliv z výše zmíněných odměn psovi […]

Pokračování článků o odměnách a trestech s vysvětlením důležitých pojmů, které by měl každý trenér kteréhokoliv zvířete, včetně člověka, velmi dobře znát. Pomůže Vám to nejen v pochopení procesu učení Vašeho pejska, ale také do jisté míry v běžném životě, např. v partnerském vztahu.

Pozitivní odměna – je případ, kdy kteroukoliv z výše zmíněných odměn psovi dáte. Např. pustíte psa na volno, dostane se k zajímavému místu, které si může očichat, necháte ho pozorovat pro něj zajímavé okolí, skáče na Vás, když se vítá, dáte psovi pamlsek, hodíte mu hračku…

Pozitivní trest – je případ, kdy děláte psovi něco, co nechce, co je mu nepříjemné. Např. když použijete korekční pomůcku, zvýšíte hlas, trhnete s obojkem, budete se psem nepřiměřeně mechanicky manipulovat…

Negativní odměna – odeberete psovi nepříjemný podnět, přestanete psa vystavovat pozitivnímu trestu. Např. uvolníte stahovací obojek, přestanete na psa křičet, odstraníte z jeho okolí nepříjemný podnět (např. prudké světlo)…

Negativní trest- odeberete psovi odměnu. Např. seberete psovi příjemnou činnost (uvázání na vodítko), zastavíte hru, přerušíte krmení, odejdete, přestanete se na psa dívat, zastavíte samo-upevňující chování…

Na závěr ještě krátký popis jednotlivých metod tréninku – pozitivní posilování, negativní posilování a kontrast. Abyste to neměli tak jednoduché, tak v tomto pojetí pojmů slova pozitivní a negativní opravdu znamenají příjemné a nepříjemné pocity.

Pozitivní posilování – trénink za použití výhradně pozitivních odměn a maximálně v deseti procentech negativních trestů.

Negativní posilování – výcvik za použití výhradně pozitivních trestů a negativních odměn.

Kontrastní metoda – výcvik, který kombinuje všechny druhy trestů a odměn, je kladen důraz na kontrast mezi správným provedením a nesprávným provedením.

Jako příklad si představte, že chcete naučit psa v klidu ležet na daném místě. Pokud byste takové chování učili psa pomocí pozitivního posilování, dostával by často odměny za klidné ležení, v případě nezdaru byste neúspěch ignorovali. (V budoucnu si můžete dovolit použít negativní trest, pokud pes udělá chybu, musíte si být, ale jisti, že cílové chování již pes identifikuje). Pokud byste se rozhodli cvičit pomocí negativního posilování, pes by byl vystaven nepříjemnému podnětu v případě, že by neležel, jakmile by si lehl, nepříjemný podnět by odezněl. No a nakonec při výcviku kontrastní metodou byste psa vystavili nepříjemnému podnětu, pokud by neležel a naopak, jakmile by si lehl, dostal by odměnu.

Účelem tohoto článku není hodnotit jednotlivé metody, ale pouze vymezit a vysvětlit důležitá fakta a pojmy s nimi související. Toto téma je samozřejmě velmi obsáhlé, já jsem zde shrnula opravdu jen základy. Doufám, že jsem tímto článkem odpověděla alespoň na část Vašich otázek týkajících se teorie.

O autorovi: Tereza Hladká

Je studentkou České zemědělské univerzity v Praze, oboru Kynologie. Absolvovala řadu seminářů a přednášek předních českých i zahraničních trenérů psů. V létě roku 2012 založila soukromé cvičiště „Jihočeská psí akademie“, jehož je majitelem a zároveň hlavním trenérem. Veškeré tréninky v této psí akademii jsou vedeny metodikou pozitivního posilování a to nejen tréninky poslušnosti, ale i všech psích sportů a speciálních tréninků.
K jejím koníčkům patří již od mala práce se zvířaty, posledních 14 let však věnuje veškerý volný čas aktivitám se psy. V současné době má své 4 psy a s těmi se věnuje zejména flyballu, dogtrekkingu, okrajově agility a obedience.
Více informací o ní naleznete na www.jcpa.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *