Vzácná plemena psů: Peruánský naháč nemůže na sluníčko

Chovat psa čistokrevné rasy, navíc s doklady původu, nebývá právě nejlevnější záležitostí. A obzvláště tehdy, vyberete-li si některé ze vzácnějších plemen. Kupní cena a správná péče o tyto psy může opravdu vyjít hodně draho. Peruánský naháč (oficiální španělský název je Perro sin pelo del Perú, ale najdete ho i pod anglickými názvy Peruvian Inca Orchid, anebo Inca […]

Přidat na Seznam.cz
Chovat psa čistokrevné rasy, navíc s doklady původu, nebývá právě nejlevnější záležitostí. A obzvláště tehdy, vyberete-li si některé ze vzácnějších plemen. Kupní cena a správná péče o tyto psy může opravdu vyjít hodně draho.

Peruánský naháč (oficiální španělský název je Perro sin pelo del Perú, ale najdete ho i pod anglickými názvy Peruvian Inca Orchid, anebo Inca Hairless)  – tento nejpodivnější pes světa se údajně prodává až za 3000 USD. Jeho původ i vzhled je patrný už z názvu a vznik tohoto plemene způsobila genová mutace (poznámka: psům, kromě srsti, velice často chybí i třenové zuby nebo stoličky).

Tito psi skutečně nemají žádné chlupy, kromě mírného ochlupení na hlavě a na nohou. Jejich kůže vyžaduje mimořádnou péči, neboť je náchylná na sucho, horko (tehdy se naháč po celém těle vydatně potí) i chlad; pes bez ochlupení je málo odolný vůči popáleninám či různým jiným zraněním – už jen malé oděrky mohou způsobit proniknutí infekce do těla zvířete.

Pozor na sluníčko

Pozor na slunce – naháči se mohou opálit a zároveň působením slunečních paprsků spálit stejně jako člověk! A protože peruánský naháč může mít, kromě odstínů šedé, šedomodré, černé, hnědé a měděné, také vzácnou barvu světle plavou, traduje se, že psi pobývali ve dne v domě, aby na sluníčku neztmavli, a ven byli vypouštěni pouze v noci.

Nejmenší druh této rasy váží kolem 5 kg a ti největší naháči mají přibližně 30 kg. Sehnat Peruánského naháče by nemělo být těžké – chovatelské stanice se nachází i v České republice.