Zakrslý králík, mazlíček dětí: Jak ho naučit chodit na záchod

Zakrslý králík je asi nejčastější a rovněž také nejschůdnější alternativou pro rodiče, jejichž potomek zoufale touží po nějakém zvířátku. Pes vyžaduje pozornost, kočka je náročná na vybavení, křeček je zase moc malý. Zakrslý králík z tohoto klání vychází jako kompromis pro všechny strany. Na většině stránek s domácími mazlíčky se dočtete, že se jedná o klidné, společenské […]

Zakrslý králík je asi nejčastější a rovněž také nejschůdnější alternativou pro rodiče, jejichž potomek zoufale touží po nějakém zvířátku. Pes vyžaduje pozornost, kočka je náročná na vybavení, křeček je zase moc malý. Zakrslý králík z tohoto klání vychází jako kompromis pro všechny strany.

Přidat na Seznam.cz
Na většině stránek s domácími mazlíčky se dočtete, že se jedná o klidné, společenské a nenáročné zvířátko. Za předpokladu, že ale svého králíčka nechcete nechat zavřeného do konce jeho života za mřížemi klece, si budete muset dát trochu práce s jeho výchovou.
Králík je obecně považovaný za čistotné zvířátko. Dokonce i chovní králíci v králíkárně chodí vykonávat svou potřebu na jedno místo. Tento pud mají tedy do jisté míry daný. Přesto je nutné ho postupně utužovat, abyste mohli králíčka pustit z klece ven a on spolehlivě věděl, kam se má vrátit, až bude potřebovat. Do jisté míry v tomto ohledu lze zakrslého králíka přirovnat ke kočce.

Základem je výběr správné podestýlky

Volba podestýlky, do které bude králíček vykonávat potřebu, je velmi důležitá. Může se stát, že chvíli bude trvat, než naleznete to, co bude vašemu mazlíčkovi vyhovovat. Na výběr máte v podstatě že čtyř možností:

Hobliny – králíci mají rádi pod tlapkami měkoučko. V hoblinách se jim tedy určitě bude líbit. Na druhou stranu s nimi ale můžete mít problém vy. Jsou savé, ale nepohlcují zápach. Navíc díky své nadýchané konzistenci je králík může snadno rozhrabovat, a to třeba i neúmyslně při vyskakování ze záchodku.
Seno – seno slouží králíkům jako potrava. Jako podestýlka je tedy méně vhodné. Králík jej totiž může konzumovat i ve znečištěné podobě a tím si zadělat na zdravotní problémy.
Pelety – jedná se o nejčastěji volenou podestýlku. Po vykonání potřeby se pelety rozpadnou a vy tak budete mít při čištění usnadněnou práci. Také pohlcují zápach. Citlivým králíkům ale může vadit chrastění pelet či je mohou tlačit do tlapek.
Hrudkující stelivo – kočičí hrudkující stelivo je pro králíky skvělou volbou. Při správně vybrané značce účinně pohlcuje zápach a hrudky se snadno uklízejí. Některá steliva mohou ale králíkům vonět a může se stát, že je budou jíst. A to může být při častější konzumaci trochu problém.

Jak králíka naučit chodit na záchod – praktické rady

Kromě podestýlky hraje roli také umístění záchodku. Nejde totiž tak úplně o estetický jako spíše o praktický charakter místa. Králíci totiž neztrácí čas a během jídla se rovnou zbavují tohoto, které už stihli strávit. Nejvhodnější místo pro záchod je tedy přímo u misky s jídlem nebo jesličkami se senem. Tvar záchodu v podstatě záleží na vás, nezapomínejte ho ale pravidelně čistit. Jakmile se králíkovi bude zdát nedostatečně uklizený, dá vám to najevo vyhrabováním podestýlky či vykonáním potřeby vedle záchodu.
Záchod králíkovi umístěte na jedno místo a již s ním nehýbejte. Králíci jsou poměrně konzervativní zvířata, která budou chodit vykonávat potřebu stále do toho samého místa, ať už tam záchod bude nebo ne.
Při pouštění po bytě zpřístupňujte králíkovi místnosti postupně. Jinak by se mohlo stát, že by zabloudil a cestu ke svému domečku a záchodu by nemusel najít včas. Ale pokud se mu na jeho cestách stane, že sem tam někde něco utrousí, nekřičte na něj. Moč nacucněte do papírového kapesníku a bobek seberte a umístěte na záchod. Králík po nějaké době pochopí, že tohle je to místo, kam to patří. Stejně jako lidé i králíci se jeden od druhého liší, může se tedy stát, že doma budete mít zkrátka a dobře čuňátko, které bude trousit častěji než jiní. A ani sebelepší výchovou s tím nic moc nenaděláte.

Autorka: Denisa Tatíčková