Pro začínající akvaristy: Bojovnice beta není na chov až tak nenáročná, jak se říká

Bojovnice pestrá nebo též latinsky Betta splendens je sladkovodní ryba, která se v posledních letech těší velké oblibě. Může za to především referovaná nenáročnost, kterou se tato ryba vyznačuje. Ale opravdu je tak snadné tuto rybičku původem z Asie chovat? Ve zverimexu si ji koupíte i s malým akváriem doslova za pár korun. Mnoho lidí si proto Bettu […]

Bojovnice pestrá nebo též latinsky Betta splendens je sladkovodní ryba, která se v posledních letech těší velké oblibě. Může za to především referovaná nenáročnost, kterou se tato ryba vyznačuje. Ale opravdu je tak snadné tuto rybičku původem z Asie chovat?

Ve zverimexu si ji koupíte i s malým akváriem doslova za pár korun. Mnoho lidí si proto Bettu pořizuje jako slušivou živou dekoraci do interiéru. Přitom ale zapomínají, že je to stále živý tvor. Takže jak se nestát tyranem při chovu této akvarijní rybky? Toto jsou nejrozšířenější omyly.

V betáriu se bude bojovnici líbit?

Obchodníci poměrně rychle odhalili potenciál bojovnic, a proto na trh uvedli spousty malých a stylových akvárií. Často je lze vidět pod názvem betárium – tedy akvárium určené přímo pro Betty. Jsou barevná, kulatá i hranatá, osvícená, s dekoračními kamínky a tapetami nebo umělými rostlinkami. Bohužel ale drtivá většina z nich pojme pouze malé množství vody. Nejmenší se pohybují od 1,8 litru vody, mezi nejprodávanější pak patří 2,5 – 3 litrová betária. Aby Betta prospívala, potřebuje ale akvárium s objemem alespoň 9 litrů vody. V opačném případě se bude trápit a polehávat u dna.

Betta nepotřebuje žádné další vybavení?

Bojovnice pestrá je vybavená nadžaberním orgánem, takže může velmi dobře dýchat nad vodou. Tím se výrazně liší od mnohých dalších akvarijních ryb. Ty by se bez vzduchování a filtrace totiž neobešly. Přestože toto

Přidat na Seznam.cz
bojovnice nepotřebuje pro své bezprostřední přežití, v provzdušněné vodě je jí přece jenom o poznání lépe. Dalším faktem zůstává, že vhodnou teplotou vody pro bojovnici je minimálně 24°C. V zimě v méně vytápěné místnosti tak může dojít k podchlazení ryby. Ta se poté křečovitě pohybuje u dna a odírá si šupinky. U citlivějších jedinců může chladná voda vést až k úhynu.

Jedné rybičce bude smutno?

Ačkoliv se může nezkušenému oku jevit jedna ryba v akváriu jako hloupost, v případě bojovnic je to nezbytnost. Především samci, kteří jsou žádanější pro své výraznější barevné vyvedení, je lepší chovat jednotlivě. Vůči sobě navzájem, ale i samicím totiž mohou být velmi agresivní. Samice na druhou stranu lze chovat i ve větším počtu, minimálně však ve třech. Dvě samice si při stanování hierarchie mohou vzájemně ublížit. Rovněž soužití bojovnic s jinými rybami není tak úplně bezproblémové. Některé druhy akvarijních ryb mohou utrpět v blízkosti Betty, běžněji ale ostatní rybky okusují bojovnicím ploutve. Na soužití Betty s jiným druhem akvarijních ryb se tedy vždy dobře informujte ve zverimexu.

Autorka: Denisa Tatíčková