Červíkův deníček – 7.díl, aneb výchova psa jinak

Aneb Červík táborníkem. Červík byl pouze doprovodem na táboře, kde jsem dělala instruktorku, ale i tak jsem si dala několik úkolů: hlídání si žrádla (o kterém jsem psala v minulém díle) S lidmi pochopil během chvilky, s pejskama je to horší, budeme dál trénovat (držím prasečí ucho nechám Červíka ucho okusovat, z druhé ruky prokrmuji […]

Červíkův deníček - 7.díl3

Aneb Červík táborníkem. Červík byl pouze doprovodem na táboře, kde jsem dělala instruktorku, ale i tak jsem si dala několik úkolů:

  • Červíkův deníček - 7.dílhlídání si žrádla (o kterém jsem psala v minulém díle)

S lidmi pochopil během chvilky, s pejskama je to horší, budeme dál trénovat (držím prasečí ucho nechám Červíka ucho okusovat, z druhé ruky prokrmuji Ájkuči jiného psa, pokud by Červík zavrčel, ucho mu vezmu, pokud je hodný, ucho mu dám a jdu s Ájkou/psem dál).

  • klid u parkuru

Zvládl přetahujícího se psa a psa skáčícího jednu skočku. Odměnou je přetahování (při odměňování pamlsky si je bral moc hrr, po zvětšení vzdálenosti, kde si je bral klidně už ho nezajímal, resp. neregistroval, ruch na parkuru).

  • „hospodský režim“ a odložení a’la „jdu pro pivo“

„Hospodským režimem“ mám na mysli to, že pokud sedím u stolu, na lavičce, tak si lehne a odpočívá.

  • odložení – nejdříve s krmícíma tetama, což mu šlo koncem týdne bravurně, posléze jsem už sama mohla na chvíli odejít, aniž by byl někdo s ním.

Na druhou stranu, jak jsem týden netrénovala odkládání a cvičení s Ájkou, tak zde pozoruji mírné zhoršení.

Červíkův deníček - 7.díl2

Jak jsem důsledná, tak na některé věci jsem flákač, takže veškeré cvičení se teď odehrává s ohlávkou, ať už se někam pohneme (koncem 14.týdne už chodí s ohlávkou ven).

Odložení „na startu“ – Červík zvládá okolo 30m, na kratší vzdálenost přidávám rušivky – házím s peškem, házím pamlsky, přidávám svůj pohyb (postupně se chci prodrat k nejvyššímu levelu – cvičení s Ájkou).

A už je to tady, učím Červíka lehni – spouštěčem je prst namířený dolů na zem.

Z tríčků jsme přidali „kuk“ (obě packy na předloktí, hlavou kouká pod rukou).

Při cvičení v parku dostal Červík úkol „pařezovat“ – sedí na pařezu (pro cvičení doma, podložka, bedýnka), zatímco Ájka cvičí. Zvládá to moc dobře, dokonce, i když zkouším s Ájkou starty a přivolání (což ho hecuje, zároveň s přetahováním, nejvíc).

Ve vedrech, co teď jsou, jsou naše cvičení opravdu velmi krátká.

Červíkův deníček - 7.díl3

Autor a foto: Petra Marečková

O autorovi:

Petra_mareckovaPetra Marečková

Agility se věnuji 9. rokem, z toho 3 roky vedu tréninky na KK VFU. Dva roky pořádám semináře pozitivní motivace, od ledna tohoto roku vedu i pravidelné hodiny pozitivky. Od července budu působit také v nově otevřeném výcvikovém centru Psí Park. Mám dvanáctiletou kříženku Ájku a devítitýdenní bordeří štěndo Červíka.
Se psy pracuji pouze pomocí pozitivního upevňování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *