Co by se stalo, kdybychom měli čich jako náš pes

Pes domácí, též canis lupus familiaris, je jedním z nejstarších domestikovaných zvířat. Při svém vývoji prošel mnohými změnami, avšak jeho poznávacím znakem stále zůstává výjimečný čich. Co kdybychom se tak na chvíli zamysleli, a představili si, jak by náš život vypadal se psím čichem, který je, dle odhadů vědců, až sto tisíckrát lepší, než ten náš? […]

Přidat na Seznam.cz
Pes domácí, též canis lupus familiaris, je jedním z nejstarších domestikovaných zvířat. Při svém vývoji prošel mnohými změnami, avšak jeho poznávacím znakem stále zůstává výjimečný čich. Co kdybychom se tak na chvíli zamysleli, a představili si, jak by náš život vypadal se psím čichem, který je, dle odhadů vědců, až sto tisíckrát lepší, než ten náš?

Tvar nosu – sličné nosíky, pršáky či převislé podkovy by se proměnily v nosní houby s dostatkem pigmentace a rozšířenými nozdrami. Byly by studené a vlhké, neboť právě v sekretu se rozpouštějí molekuly s pachem a umožňují tak jeho zachycení a stopování. Uvnitř by se nacházela sliznice s 200 000 000 čichovými buňkami. A v neposlední řadě šedesáti gramové čichové laloky, které jsou od těch člověčích 4x těžší.

Kde bychom mohli pracovat

Možná nová zaměstnání – třeba odhalování rakovin (kupříkladu labrador), hledání pohřešovaných osob a ztracených předmětů, předpovídání epileptického záchvatu podle specifického pachu, odhalování drog, nahánění lovné zvěře, potápění se za účelem nalezení rozkládajících se lidských ostatků, anebo dokonce maření výroby nelegálních DVD nosičů. Takové disky bývají vyrobeny z polykarbonátů, které dokáží vycvičení psi vyčmuchat. No, a kdyby už nic, tak se dají ještě hledat lanýži, je to sice prasečí doména, ale někdy se to naučit jde. Tak, kde byste rádi začali pracovat vy?

Jen pro otrlé

Společenský život by byl jen pro otrlé. Sliny, moč a trus splňují funkci otevřené knihy. Ten pes přede mnou vypadá zajímavě, zrovna si označkoval strom, tak si k tomu čichnu a hned budu vědět, jestli je kastrovaný, co měl na oběd a jestli je v pohodě, nebo ho zrovna něco trápí. Brzy se taky budu muset o domácnost dělit s novým přírůstkem, takže mám v plánu si nejprve důkladně očichat jeho genitálie a řitní otvor, abychom si hned zkraje určili, kdo je hlava rodiny.
Ale nedej bože, ať je to hárající fenka, to se zblázním. Jakmile ji ucítím, okamžitě začínám držet hladovku, budu výt na celé kolo a obskakovat návštěvám nohy, dokud mne nepřestanou další lidé hlídat a věčně odstrkovat, prostě až mě k ní připustí. Je to zcela přirozené, tak ať si nikdo nemyslí, že trpím satyrismem, tedy nadměrným pohlavním pudem. Oni pak doktoři rádi doporučují šmik a…