Dogdancing aneb taneční škola pro hafíky: Jak ho naučit dávat pac

INSTRUKTÁŽNÍ VIDEO: První díl našeho seriálu poukáže na jeden z nejznámějších psích triků vůbec. Postup se však nezaměří jen na jednoduché podání packy, ale i na různé varianty tohoto cviku. Výsledek: Pes podává na povel své přední tlapky na ruce nebo nohy páníčka. Můj povel: DEJ (levá noha), DRUHÁ (pravá noha) Pomůcky: pamlsky, hračka, popř. klikr Tento kousek […]

INSTRUKTÁŽNÍ VIDEO: První díl našeho seriálu poukáže na jeden z nejznámějších psích triků vůbec. Postup se však nezaměří jen na jednoduché podání packy, ale i na různé varianty tohoto cviku.

Výsledek: Pes podává na povel své přední tlapky na ruce nebo nohy páníčka.
Můj povel: DEJ (levá noha), DRUHÁ (pravá noha)
Pomůcky: pamlsky, hračka, popř. klikr

Tento kousek najdete i v postupových zkouškách z dogdancingu: HTM 1 – práce tlapek – jeden prvek představující minimálně 2 pohyby packou (přední nebo zadní); levou, pravou či střídavě oběma v libovolné pozici; HTM 2 – práce tlapek – jeden prvek o minimálně 4 pohybech střídavě levou a pravou packou v heel pozici (heel pozice – velice zjednodušeně pozice u nohy, předepsaných je 10 heelworkových pozic); F 1 – práce tlapek – jeden prvek o minimálně 4 pohybech střídavě levou a pravou packou ve volné blízké pozici; F 2 – práce tlapek – Minimálně 4 pohyby střídavě levou a pravou packou. Tento prvek musí být zařazen dvakrát, přičemž jednou musí být proveden ve volné blízké pozici a jednou ve volné vzdálené pozici; F 3 – práce tlapek – Minimálně 4 pohyby střídavě levou a pravou packou, zatímco se pes pohybuje. Tento prvek musí být zařazen dvakrát.

Postup:

  1. Vybereme si jednu tlapku a s tou necháme psa pracovat. Jakýkoliv pohyb s druhou nohou neodměňujeme! Pokud se psem pracujeme pomocí shapingu, ukážeme mu ruku (kterou si také určíme) a čekáme, než udělá nějaký pohyb se zvolenou nohou. Nemusí se dotknout naší ruky, kterou necháváme nízko, stačí i jen její nepatrné zvednutí. Když pes není na shaping zvyklý, jednoduše do dlaně schováme pamlsek a počkáme až ho začne dobývat tlapkou (u velkých plemen bych toto kvůli drápkům moc nedoporučovala a raději se zaměřila na první metodu).
  2. Psovi po malých krůčcích zvyšujeme kritéria – ruku zvedáme do konečné výšky a do dlaně již nedáváme pamlsek (ze začátku to můžeme předstírat).
  3. Když pes bezchybně a rychle zvedá zvolenou tlapku a dává ji k nám na ruku, můžeme začít přidávat povel (řekneme ho chvíli před tím, než nastavíme ruku).
  4. Stejně naučíme psa podávat i druhou tlapku.
  5. Dbáme na to, aby pes povely rozlišoval. Neměl by si spojit, že na pravou ruku se dává levá packa – pokud to tak ovšem nechceme.
  6. Procvičujeme střídání nebo naopak zvedání jedné tlapky. Začneme na 2, pak 3 i 4 opakováních. Zároveň trénujeme i výdrž (prodlužujeme dobu, kdy je tlapka na ruce).
  7. Když pes umí dávat packy na ruce, naučíme ho podávat je i na nohy – zepředu i zezadu. Posadíme pejska před sebe, zvedneme nohu, na botu položíme ruku a řekneme povel. Po několika opakováních ruku na botu dávat nebudeme. Pes už má spojený povel s „něčím zvednutým“ (je mu jedno, jestli je to ruka nebo noha – dá packu na to, co vidí).
  8. Stejně jako v 7. kroku naučíme psy dávat tlapku na náš zvednutý kotník zezadu.
  9. Větší a střední psy můžeme naučit pokládat packu ještě na stehno – spouštěcí znak, že to nebude ruka ani noha, bude pokrčené koleno. Použijeme na to dlaň tak, jak je popsáno v 7. kroku.
  10. Cvik procvičujeme v různých prostředích, měníme počet opakování jednoho cviku.
  11. Zařadíme cvik do sestav.

V některém z dalších dílů se zaměříme ještě na (pro mě) odlišný cvik – „mávání“ (pes samostatně zvedá svoje přední nohy do výšky a nedotýká se psovoda).

Autorka: Daniela Lešáková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *