Dogdancing – Otočky a Nose touch

V našem seriálu se zaměříme na jeden z psích triků z postupových zkoušek z dogdancingu. Při zkouškách ho hojně využijete. Výsledek: Pes se otáčí na místě kolem své osy v uzavřeném kruhu. Můj povel: TOČ (proti směru hodinových ručiček), ARA (po směru) Pomůcky: tyčka, hračka, pamlsky, popř. klikr Nezbytné předpoklady: nose touch na tyčku (vysvětleno v tomto […]

V našem seriálu se zaměříme na jeden z psích triků z postupových zkoušek z dogdancingu. Při zkouškách ho hojně využijete.

Výsledek: Pes se otáčí na místě kolem své osy v uzavřeném kruhu.
Můj povel: TOČ (proti směru hodinových ručiček), ARA (po směru)
Pomůcky: tyčka, hračka, pamlsky, popř. klikr
Nezbytné předpoklady: nose touch na tyčku (vysvětleno v tomto dílu)

V tomto dílu se zaměříme na další cvik z postupových zkoušek z dogdancingu. Při zkouškách ho hojně využijete (opis ze závodního a zkušebního řádu dogdancingu: HTM 1 – 2 otočky v jednom směru předvedeny souvisle za sebou (stejně tak 2 otočky v druhém směru), pes může být v libovolné pozici vůči psovodovi; HTM 2 – 4 otočky v jednom směru předvedeny souvisle za sebou (stejně tak 4 otočky v druhém směru), pes může být opět v libovolné pozici vůči psovodovi; F 1 – minimálně 4 otočky provedené souvisle za sebou, přičemž na každou stranu musí být provedeny minimálně 2; F 2 – minimálně 8 otoček provedených souvisle za sebou, přičemž na každou stranu musí být provedeny minimálně 4 otočky, pes se po každé otočce musí vrátit do výchozí pozice, jednou prováděny ve volné blízké pozici a jednou ve volné vzdálené pozici; F 3 – minimálně 8 otoček provedených střídavě doprava a doleva, zatímco se psovod pohybuje).

Na naučení není tento trik nijak těžký, avšak musíte dbát na to, aby se pes naučil samostatnosti, reagoval pouze na slovní povel a dobře rozeznával jednotlivé strany.

Můj postup se skládá ze dvou částí (tu první využijete i při učení dalších cviků).

1. ČÁST – učení NT (nose touch = dotknutí čumákem) na tyčku

  1. Do ruky si vezmeme tyčku (nebo něco jí podobného) a čekáme až o ni pes projeví zájem (např. se na ni koukne). Toto chování párkrát odměníme.
  2. Zvyšujeme kritéria a požadujeme přiblížení čumáku k tyčce.
  3. Pes se postupně sám dostane do bodu, kdy se čumákem tyčky dotkne. Za to obdrží jackpot.
  4. Když si pes dotknutí zafixuje, začneme s tyčkou pohybovat, aby se naučil ji následovat.
  5. Využijeme tyčku k učení triků.

2. ČÁST – učení otoček

  1. Psa za tyčkou navedeme do otočky. Několikrát opakujeme!
  2. Zmenšujeme kruh, který tyčkou vytvoříme, na minimum.
  3. Tyčku už nepoužíváme. Pouze rukou, kterou jsme doteď používali, naznačíme lehce kruhový pohyb.
  4. Stejnou ruku jen necháme tak, aby ji pes viděl. Už s ní nehýbeme!
  5. Dáme obě ruce za záda. Pes i v takové situaci musí otočku provést bez zaváhání.
  6. Necháme psa před podáním odměny udělat nejprve 2, pak i 3, 4 otočky.
  7. Ve chvíli, kdy se pes nespoléhá na náš pohyb, začneme přidávat povel.
  8. Odměňujeme pokusy udělané na povel. Měníme pozici rukou – v bok, před sebe, za záda, nad hlavu. Nic nesmí psa rozhodit.
  9. Přidáme náš pohyb – chodíme kolem psa, který by měl otočky provádět na místě, nebo se točíme také kolem své osy.
  10. Měníme místo tréninku a přidáváme další rušivé vlivy.
  11.  Zařadíme tento cvik do sestav.

Otočky na druhou stranu učíme stejným způsobem, avšak nezačínám je cvičit dříve než má pes zafixovanou jednu stranu. Přestože se pes na pohyb ruky točí už při první lekci, není dobré zůstat v této fázi, i když by to bylo pak velice snadné a pohodlné, a nácvik samostatnosti zanedbat. Výskoky při otočkách jednoduše ignorujeme.

Tip: Nenásilně můžeme psovi tento cvik ukázat ještě mnohem dříve než ho budeme cvičit. Při přetahování je k tomu velice vhodná příležitost.

Autor a foto/video: Daniela Lešáková

O autorce: Daniela Lešáková

Výcviku psů se věnuji od ledna roku 2007, kdy jsem nastoupila do řady mezi vlčáky se svým prvním psem – jorkšírem. O skoro rok a půl později přibyla do smečky Connie (malý münsterlandský ohař). A konečně v roce 2010 jsem si přivedla domů 1 rok starou fenku křížence Vinnie. Momentálně běhám 6. rokem agility (Connie i Vinnie jsou v kategorii LA2), věnuji se učení různých triků a okrajově zkouším s ohařkou bikejöring. Dále chovám africké šneky – lissachatiny. Při výcviku se neřídím striktně jen jednou metodou, ale kombinuji více zdrojů v jednu, která mým psům vyhovuje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *