Dogdancing – Pozice na ruce

V ptomto dílu se podíváme na další statický trik – pozici na ruce. Je to cvik na naučení velice jednoduchý a pro pejska i zábavný. Jeho úkol je jednoduchý – přední packy opřít o naši nataženou ruku a zadek přitom nechat na zemi. A vy si procvičíte učení výdrže v pozici. Výsledek: Pes se předními […]

V ptomto dílu se podíváme na další statický trik – pozici na ruce. Je to cvik na naučení velice jednoduchý a pro pejska i zábavný. Jeho úkol je jednoduchý – přední packy opřít o naši nataženou ruku a zadek přitom nechat na zemi. A vy si procvičíte učení výdrže v pozici.

Výsledek: Pes se předními packami opřed o ruku páníčka a zadek nechá na zemi.
Můj povel: PACKY
Pomůcky: pamlsky, hračka, popř. klikr

Postup:

    1. Psa posadíme před nebo vedle sebe a k zemi před něj natáhneme ruku. Odměňujeme jakýkoliv zájem o ruku – podívání na ni, hrábnutí po ní, položení packy na ni, položení druhé packy na ni (v této chvíli ruku musíme dát už o něco výše) a nakonec položení obou pacek na ni – jako kdyby pejsek dělal panáčka.
    2. Ruku už dáme do konečné výšky. Musíme nalézt optimální výšku. Pes vždy začíná ze sedu, aby měl co nejmenší tendence se zvednout na zadní nohy. Pokud tak učiní, pokus neodměňujeme. Nejprve nám stačí i 1 s.
Toto cvičení je dobré i ve chvíli, kdy teprve chcete začít učit panáčka nebo jen chcete pomoci psovi najít si rovnováhu v této neobvyklé pozici.
  1. Psa odměňujeme stále po delším časovém úseku a prokrmujeme ho na ruce. Z ruky by neměl samostatně seskakovat – uvolnění by měl být až náš pohyb s rukou dolů.
  2. Dáváme si pozor na drápání psa do ruky – když si ruku „přitahuje“ a zároveň s tím tlačí drápky do naší ruky. Také tuto pozici procvičujeme, když sedíme nebo stojíme.
  3. Stále prodlužujeme dobu, kdy má pes na ruce vydržet. Nesmí zvedat zadek! Pokud ho zvedne víckrát za sebou, zkrátíme dobu, kdy má v pozici zůstat.
  4. Začneme přidávat povel – vyslovíme ho a nastavíme ruku.
  5. Trik procvičíme v různých prostředích. Nastavujeme i druhou ruku!
  6. Zařadíme cvik do sestav.

Pokud nepracujete s klikrem, je možné psa do pozice nejprve navádět na pamlsek. Ruku zvedneme do požadované výšky a psa necháme opřít o ruku, když se bude vytahovat za pamlskem. Při pochopení pozice pokračujeme od bodu 2 tak, jak je popsáno v popisu.

Autor video: Daniela Lešáková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *