Speciál: Dogdancing – výcvikový plán

Čtrnáctý díl prozradí další věci z mého tréninku. Nejprve se s vámi podělím o svůj tréninkový deník – v této době hodně diskutované téma. Já si ten svůj pravidelně vedu od 15.6. 2013. I dříve byly jakési pokusy o zapisování tréninků, ale bylo to spíše nárazové u dogdancingu a v agility jsem se k tomu […]

Čtrnáctý díl prozradí další věci z mého tréninku. Nejprve se s vámi podělím o svůj tréninkový deník – v této době hodně diskutované téma. Já si ten svůj pravidelně vedu od 15.6. 2013. I dříve byly jakési pokusy o zapisování tréninků, ale bylo to spíše nárazové u dogdancingu a v agility jsem se k tomu nikdy nedostala.

Co obsahuje můj tréninkový deník:

  • Týdenní rozpis – Na začátku každého týdne si napíšu dny a k nim jména psů. Den předem nebo alespoň před tréninkem si napíši co se bude trénovat a co bude cílem lekce. Píši si i to, že byl den volna, delší procházka nebo závody.
  • Den a čas tréninku – Tímto začíná hlavička podrobného rozpisu, co se v lekci dělo.
  • Hlavní „téma“ tréninku – Pokračování hlavičky (např. natáčení a učení Obíhání).
  • Jméno psa
  • O kolikátou se jedná lekci
  • Použité pomůcky
  • Délka jednotlivých částí lekce (délka je započítávána bez hraní)
  • Podrobný popis jednotlivých částí lekce
  • V čem pokračovat příště, co zlepšit, kam se vrátit

Pro lepší představu je vše vidět ve FOTOGALERII. Zajímavosti – jako trénink mimo domov, změnu odměn (např. místo pamlsků hračku), atd. si zapisuji také.

Dále jsem se naučila natáčet si 90 % tréninků doma a zápis si pak dělat až z videa. Z některých tréninků ke konci srpna jsem měla rozporuplné pocity (že jsme se nikam neposunuly, že byla velice malá úspěšnost, atd.), ale následně mě video přesvědčilo o naprostém opaku. Navíc jsem na něm viděla i další chyby, které se při rychlém tréninku jen tak nevidí, a mohla si následně udělat lepší závěr o tom, co dělat příště.

Na procvičení další „pětky“ uvedu pár řetězců, které si můžete propojit do delších (podle šikovnosti a zkušenosti pejska).

MALÝ – CIK – CAK;

COUVEJ – SEDNI – MALÝ – RUCE;

RUCE – SEDNI – DEJ – DEJ – DRUHÁ – DRUHÁ;

COUVEJ – RUCE – SEDNI – DEJ – DRUHÁ – DRUHÁ – DEJ;

CIK – CAK – CIK – CAK – SEDNI – DEJ – DRUHÁ – COUVEJ – RUCE – SEDNI – COUVEJ – MALÝ;

Řetězce na procvičení všech 10 známých triků.

CIK – ARA – CAK – TOČ;

MALÝ – RUCE – KOLEM – CIK – NADRUHOU;

SUNDEJ – DEJ – DRUHÁ – NADRUHOU – ROUND;

NADRUHOU – SEDNI – TOČ – SEDNI – ARA – COUVEJ – ZÁDA – LEHNI – MŮŽEŠ;

CIK – CAK – CIK – CAK – KOLEM – RUCE – ROUND – COUVEJ – MALÝ – SEDNI – TOČ – SEDNI – ARA – SEDNI – RUCE;

O autorovi: Daniela Lešáková

Výcviku psů se věnuji od ledna roku 2007, kdy jsem nastoupila do řady mezi vlčáky se svým prvním psem – jorkšírem. O skoro rok a půl později přibyla do smečky Connie (malý münsterlandský ohař). A konečně v roce 2010 jsem si přivedla domů 1 rok starou fenku křížence Vinnie. Momentálně běhám 6. rokem agility Connie je v kategorii LA3 a Vinnie je v kategorii LA2), věnuji se učení různých triků a okrajově zkouším s ohařkou bikejöring. Dále chovám africké šneky – lissachatiny. Při výcviku se neřídím striktně jen jednou metodou, ale kombinuji více zdrojů v jednu, která mým psům vyhovuje.

1 názor na “Speciál: Dogdancing – výcvikový plán”

  1. Dobrý den,
    Ráda bych viděla fotogalerii Vašeho výcvikového deníku, ale bohužel ho nemohu najít v galerii, jak uvádite ve článku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *