Dogdancing – Proskoky

Pětici již 3. série triků zakončíme dalším skokem – tentokrát skrz „kruh“, který sami vytvoříme. Pro tento trik popíši 2 varianty – jedna pro menší pejsky (ale i ty větší), druhá spíše jen pro ty velké. Výsledek: Pes proskočí „kruhem“ udělaným z rukou nebo z ruky a nohy. Můj povel: TRU Pomůcky: židli (nebo jiný vyšší předmět […]

Pětici již 3. série triků zakončíme dalším skokem – tentokrát skrz „kruh“, který sami vytvoříme. Pro tento trik popíši 2 varianty – jedna pro menší pejsky (ale i ty větší), druhá spíše jen pro ty velké.

Výsledek: Pes proskočí „kruhem“ udělaným z rukou nebo z ruky a nohy.
Můj povel: TRU
Pomůcky: židli (nebo jiný vyšší předmět jako zábranu), pamlsky, hračka, popř. klikr

Tip: Především začátek učení vám půjde mnohem lépe, pokud už váš pejsek umí tyto dva triky: Skoky přes ruce a Skoky přes nohu.

Opět se jedná o cvik náročnější na psův pohybový aparát, proto neučte skákat psa, který je moc mladý. Kruh budeme tvořit z rukou nebo z ruky a nohy (v tomto případě doporučuji si pozici bez psa nejprve vyzkoušet a naučit se v ní „pevně“ stát).

Postup (pro nohu a ruku) :

  1. Postavíme se zády k židli (nebo jiné zábraně) a vystrčíme (možná i trochu nadzvedneme) nohu dozadu směrem k ní. Pokud již pejsek umí dva výše uvedené cviky, nebude mu dlouho trvat přeskočit nohu i teď. Ti, co to neumí – odměňujeme pejska za sebemenší postup: podívání na nohu, natáhnutí/krok k noze, packa na noze, druhá packa položená na noze, obě packy, překročení až konečné přeskočení. (Jestliže s pejskem nepracujeme přes klikr a nechceme si to zkusit, jednoduše stačí hodit odměnu za nohu, která je tak nízko, že ji pejsek hned překročí/přeskočí.)
  2. Pejsek už přes nohu skáče a my ji pomalu zvedáme výš a výš – až do konečné výšky, kterou už máme předem naučenou. Odměnu zde házíme po doskoku někam za nohu a druhou pak zpátky na místo, odkud pejsek „vyráží“. Odpadne tím zdlouhavé navádění a neustálé přemisťování se.
  3. Začneme přidávat zvolenou ruku k noze. Nejprve ji jen natáhneme za záda na úrovni hlavy. Postupně ji dáváme více k noze – až si ji nakonec „chytneme“. Současně se i trochu předkláníme, abychom vytvořili více místa.
  4. Ve chvíli, kdy pes už obstojně proskakuje, začneme se „zbavovat“ zábrany. Po krocích od ní odstupujeme. Ve chvíli, kdy začne pes skákat mimo kruh, pokusy neodměňujeme a vracíme se do vzdálenosti od zábrany, ve které to ještě nedělal. Až budeme od zábrany aspoň na 1,5 metru, můžeme ji zkusit úplně odstranit. Při problémech se k ní můžeme kdykoliv vrátit.
  5. Když jsme se skoky spokojeni, můžeme začít přidávat povel.
  6. Vyžadujeme dva skoky za sebou – až poté odměníme. Následně třeba i tři. Pro zjednodušení můžeme psa nechat něco např. oběhnout.
  7. Trik procvičujeme v různých prostředích.
  8. Zařadíme cvik do sestav.

Proskočení mezi rukama se učí velice obdobně – jen s tím rozdílem, že na psa i velikost kruhu celou dobu vidíte. Toto provedení je proto bezpečnější. Zároveň pes nemusí být žádný skokan – „kruh“ se dá udělat i velice nízko u země.

Nepřeceňujeme kondici psa. Trik není úplně jednoduchý na provedení a pes by si mohl ublížit – hlavně proskočení mezi rukou a nohou je nebezpečné.

O autoroce Daniele Lešákové:

Výcviku psů se věnuji od ledna roku 2007, kdy jsem nastoupila do řady mezi vlčáky se svým prvním psem – jorkšírem. O skoro rok a půl později přibyla do smečky Connie (malý münsterlandský ohař). A konečně v roce 2010 jsem si přivedla domů 1 rok starou fenku křížence Vinnie. Momentálně běhám 6. rokem agility Connie je v kategorii LA3 a Vinnie je v kategorii LA2), věnuji se učení různých triků a okrajově zkouším s ohařkou bikejöring. Dále chovám africké šneky – lissachatiny. Při výcviku se neřídím striktně jen jednou metodou, ale kombinuji více zdrojů v jednu, která mým psům vyhovuje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *