Hledáte terarijní přístřešek pro své zvířecí miláčky? Poradíme, na co se zaměřit při jeho výběru

Patříte mezi chovatele bezobratlých, plazů nebo obojživelníku, či chcete pěstovat některé náročnější rostlinky? Pak budete potřebovat terárium. Jak jej zařídit a co do něj zakoupit? Záleží na jeho typu. Tady jsou ty základní. Terárium tropické a subtropické Vyžaduje vyšší vlhkost. Jako substrát použijte třeba drcenou kokosovou kůru nebo rašelinu, kterou smícháte s pískem. U subtropického […]

Patříte mezi chovatele bezobratlých, plazů nebo obojživelníku, či chcete pěstovat některé náročnější rostlinky? Pak budete potřebovat terárium. Jak jej zařídit a co do něj zakoupit? Záleží na jeho typu. Tady jsou ty základní.

Terárium tropické a subtropické

Vyžaduje vyšší vlhkost. Jako substrát použijte třeba drcenou kokosovou kůru nebo rašelinu, kterou smícháte s pískem. U subtropického to může být terarijní substrát smíchaný ze substrátu kokosového a písku. Doplňte jej o dostatečné množství rostli, lián a kořenů. Je ideální volbou pro tropické a subtropické druhy živočichů a pořídit si můžete větší nebo menší rozměry.

Terárium pouštní

Základ biotopu představují terarijní písek, kameny a kořeny. Toto všechno představuje domov pro živočichy, kteří mají svůj domov právě na poušti. Pro výhřev můžete využít výhřevné kameny nebo kabely.

Akva-terárium neboli paludárium

Teto typ je určený pro chov obojživelníků, želv a plazů. Pro dno je ideální volbou písek, který je určený do akvária. Můžete použít i substrát kokosový. Také je zde potřeba zajistit plynulý přechod z vodní části do části suchozemské. Do paludária vsaďte rostliny, které čistí vodu a také zde můžete vytvořit malé vodopády.

Různé způsoby otevírání

Terária jsou k dostání v různých rozměrech, ale také mají různé způsoby otevírání:

Dvířkové – dvířka se dají jednoduše otevřít nebo odsunout. Jsou vyrobená tak, aby se nedala otevřít sama a umísťují se na přední stranu nebo na bok.

Vyklápěcí – v tomto případě fungují dvířka jako odklápěcí horní víko.