Jak se starat o papouška žako?

Mezi populární opeřené domácí mazlíčky patří mluvící papoušek žako. Můžete se s ním setkat v domácnostech celého světa. I když díky svému šedému zbarvení nemá příliš výrazný vzhled, přesto se těší velké oblibě. Té se těší kvůli své vysoké inteligenci a schopnosti, která mu umožňuje napodobovat různé zvuky. Základní charakteristika Žako je tvor velmi společenský […]

Mezi populární opeřené domácí mazlíčky patří mluvící papoušek žako. Můžete se s ním setkat v domácnostech celého světa. I když díky svému šedému zbarvení nemá příliš výrazný vzhled, přesto se těší velké oblibě. Té se těší kvůli své vysoké inteligenci a schopnosti, která mu umožňuje napodobovat různé zvuky.

Základní charakteristika

Žako je tvor velmi společenský a ve volné přírodě se vyskytuje v hejnech. Pokud vám tedy chybí dostatek času, abyste se mu věnovali, rozhodně si nepořizujte pouze jednoho. Díky tomu, že je inteligentní a velmi učenlivý, žádá si dostatek aktivit a hodně pozornosti. Žako má velkou inteligenci a nadání mluvit. Můžete jej vycvičit a naučit jednoduché povely. Potřebuje však dostatek trpělivosti a nesnáší stres. Velmi citlivě reaguje na všechny změny a také potřebuje pravidelný řád. Většinou si oblíbí pouze jednoho člena domácnosti.

Příprava bydlení

Jestliže mu umožníte volný prolet, tak může být v bytě ve větší kleci. Umístěte ji na klidné a dostatečně světlé místo, dál od topení, průvanu a přímého slunečního světla. Klec by měla být vyrobená z dostatečně silných drátů, s malou roztečí. Jinak jí papoušek prostrčí hlavu. Do klece je vhodné umístit vhodnou podestýlku, ideálně hygienický písek, peletky nebo kukuřičná vřetena.

Máte-li zahradu, můžete mu připravit venkovní voliéru opatřenou krytou částí, která mu poskytne ukrýt při nepříznivém a zimním období.

Do klece umístěte krmítko, na vodu nerezovou misku a různé druhy bidýlek a nezapomínejte ani na hračky. Žako uvítá také koupelnu. Do klece umístěte také sépiovou kost.

Čím papouška krmit?

Pokud žije ve volné přírodě, vyhledává různá semínka a ovoce. Ve zverimexu můžete pořídit kvalitní krmnou směs, která obsahuje různé druhy semínek. Denně mu podávejte čerstvé ovoce a zeleninu.