jak na potkany

Ve sklepě vám právě něco přeběhlo přes nohy, mysleli jste si, že to byla krysa. Doma jste začali hledat informace na internetu, jak se jí zbavit. A co jste zjistili? Zaprvé, že krysy u nás už skoro vůbec nežijí a když už, tak jen na suchých místech (což většina sklepů nebývá). Z toho plyne, že se […]

Potkan

Ve sklepě vám právě něco přeběhlo přes nohy, mysleli jste si, že to byla krysa. Doma jste začali hledat informace na internetu, jak se jí zbavit. A co jste zjistili? Zaprvé, že krysy u nás už skoro vůbec nežijí a když už, tak jen na suchých místech (což většina sklepů nebývá). Z toho plyne, že se nejedná o krysu, ale o potkana. A za druhé, že to s tím jeho vyhnáním tak jednoduché nebude.

Dobrý den, jmenuji se potkan
Potkani bývají cca 25 cm dlouzí a váží do 0,5 kg. Samice mohou vrhnout až 10 mláďat, a to až 5x do roka. To už je pak pěkný klan potkanů! Potkani žijí právě v klanech a zde mají své rozdělené role. Jsou to velice inteligentní zvířata a jen tak si na ně nepřijdete.

Prevence na prvním místě
V první fázi je mnohem lepší předejít tomu, aby se u vás potkani ukázali. Uklízejte odpad co nejdříve, pravidelně vyklízejte zahradní domek a sklepy. Kočky a psi jsou přirození nepřátelé potkanů, tak pokud je máte doma, máte napůl vyhráno. V neposlední řadě zadělejte veškeré otvory, kterými by se dostal potkan do vašeho baráku.

Jaké existují pasti?
Na trhu máte k dispozici mnoho druhů pastí a záleží jen na vás, který typ zvolíte.
Asi nejznámější jsou mechanické pasti, které položíte do sklepa s návnadou, a když potkan přijde, past zaklapne. Mnoho lidí tyto pasti odmítá, protože jim tento způsob chycení zvířat vadí. Navíc u těchto pastí často dochází k tomu, že past sklapne špatně a potkan poté umírá dlouho a bolestivě, což ani potkanovi nepřejeme. V neposlední řadě musíme poté řešit, co s mrtvolou potkana provedeme.
Pokud se vám první způsob nelíbí, máte možnost pastí na živý odlov. Tyto pasti potkana nezabijí, ale je třeba je pravidelně kontrolovat, aby tam nezůstal chycený několik dní. V tomto případě musíte potkana poté odvézt a vypustit, ideálně hodně daleko, aby se vám nevrátil. Nevýhodou této pasti je, že chycený potkan může být agresivní, a tedy je velmi těžké pak past zvednout. V tomto případě si dávejte velký pozor, potkani dokáží vyskočit až do úrovně vaší hlavy.
Ideální jsou staničky s otrávenou návnadou, do které vložíte návnadu, potkan si pro ni přijde a zůstane v ní otrávený. Vy ji poté vyprázdníte.
Pro úplnost je třeba zmínit ještě ultrazvukové plašiče, které vydávají pro lidské ucho neslyšitelný zvuk. Nevýhodou je, že si potkani na zvuk mohou zvyknout, a tedy se stanou neúčinnými.

Jak vidíte, není to úplně jednoduché a každá z pastí má nevýhody, které ne všem mohou být příjemné. Pokud se na to necítíte, či pokud máte ve sklepě více než jednoho potkana, doporučuje se zavolat deratizační firma, která vám s problémem pomůže rychle a efektivně.

Soňa J.