Jak ochránit domácnost před útoky domácích mazlíčků?

Domácí mazlíčci jsou radost, ale často také velká starost, a to hlavně v začátcích. Kousání, škrábání i čurání ke štěňátkům a koťátkům zkrátka patří. S výcvikem vám sice nepomůžeme, zato ale poradíme, jak před nimi ochráníte nábytek. Na příjezd nového kotěte nebo štěněte připravte svou domácnost předem. Vymezte místo, kde se mazlíček bude moct pohybovat, zakryjte drahý nábytek […]

Domácí mazlíčci jsou radost, ale často také velká starost, a to hlavně v začátcích. Kousání, škrábání i čurání ke štěňátkům a koťátkům zkrátka patří. S výcvikem vám sice nepomůžeme, zato ale poradíme, jak před nimi ochráníte nábytek.

Na příjezd nového kotěte nebo štěněte připravte svou domácnost předem. Vymezte místo, kde se mazlíček bude moct pohybovat, zakryjte drahý nábytek a pořiďte dostatek hraček. Chcete-li být skutečně v klidu, zauvažujte nad pojištěním majetku.

Jak zabránit okusování nábytku?

Okusování prakticky všeho je doménou pejsků. Vždy k tomu však mají důvod. Ať už je to bolest zoubků, nebo nuda.

Když si pes potřebuje obrousit zuby, pomohou mu speciální hračky, které zakoupíte v každých chovatelských potřebách. Pokud si chce hrát a jeho hlavní obětí je vaše sedačka, přichází na řadu trénink. Než se ale naučí, že hračka je huj a nábytek fuj, přehoďte přes sedačku přehoz nebo staré prostěradlo a nohy od stolů a židlí obalte alobalem – ten pejskům nechutná.

Jak zabránit škrábaní nábytku?

Ve škrábání nábytku jsou přebornicemi naopak kočky. Nicméně ani ony to nedělají jen tak pro nic za nic. Potřebují si brousit drápky. K tomu jim dobře poslouží škrabadlo.

Výchova koček však bývá zpravidla náročnější než trénink psů. Odnaučit je škrábat nábytek vám pomohou účinné odpuzovače jako citron, ocet nebo alkohol. Stačí jimi pocákat místa, kde kočky rády škrábou, a ony už si cestu ke škrabadlu najdou samy.

Zdroj foto: Pixabay