Na čem si dát záležet, když vybíráte venkovní osvětlení?

Potřebujete osvítit okolí domu, abyste se tam mohli bezpečně pohybovat? Chcete si osvítit pergolu, abyste tam mohli posedět i k večeru? Nebo uvažujete o osvětlení příjezdové cesty? Ať tak či tak, následující rady, jak vybrat vhodné venkovní osvětlení, vám určitě přijdou vhod. Venkovní osvětlení vám usnadní život Chcete, aby vaše zahrádka vypadala pěkně i večer? Venkovní […]

Potřebujete osvítit okolí domu, abyste se tam mohli bezpečně pohybovat? Chcete si osvítit pergolu, abyste tam mohli posedět i k večeru? Nebo uvažujete o osvětlení příjezdové cesty? Ať tak či tak, následující rady, jak vybrat vhodné venkovní osvětlení, vám určitě přijdou vhod.

Venkovní osvětlení vám usnadní život

Chcete, aby vaše zahrádka vypadala pěkně i večer? Venkovní světlo vám s tím pomůže, když ho dobře vyberete, usnadní vám i život.

Už nebudete zakopávat o kameny na příjezdové cestě, nebudete potmě hledat klíčovou dírku vstupních dveří, na terase uvidíte na ty, kteří sedí třeba proti vám. Můžete osvětlit třeba i bazén, který díky osvětlení bude vypadat jako z romantického filmu. A co teprve osvícené jezírko nebo okrasný záhonek?

Vybíráme venkovní osvětlení

Ještě před tím, než se pustíte do výběru, si ujasněte, kam chcete světlo nainstalovat. Zamyslete se nad tím, kde má plnit jen estetickou funkci, kde i tu praktickou. Tomu pak přizpůsobte další výběr.

Krok první: Jaký typ svítidla preferujete?

  • Dáte přednost závěsnému venkovnímu svítidlu, nebo chcete raději nástěnné světlo? Závěsná světla se hodí hlavně na terasy nebo jako vchodové osvětlení, nástěnná světla jsou zase ideální tam, kde není místa nazbyt nebo jako osvětlení fasády.
  • Potřebujete osvítit cestičku k domu? Pak vám jistě přijdou vhod zahradní lampy v podobě sloupků, zápichů nebo svítilen, které se snadno instalují, jsou praktické, a navíc úžasně vypadají.
  • Chcete osvítit příjezdovou cestu a preferujete reflektorové svítidlo s čidlem, které reaguje na pohyb, automaticky se vypíná a zapíná a tím šetří energii?
  • A co solární osvětlení, které nepotřebuje žádnou energii a dokáže vykouzlit jedinečnou atmosféru třeba při garden party?

Krok druhý: Pohlídejte si stupeň ochrany

Asi nejdůležitější parametr, který rozhodně nesmíte u venkovních světel nikdy podcenit. U všech exteriérových svítidel se zajímejte o stupeň krytí, který se označuje IP a udává stupeň ochrany před vniknutím cizích těles (první číslice za IP) a vody (druhá číslice).

Víte, že čím je dvojčíslí vyšší, tím je ochrana vyšší? Minimální hodnota pro venkovní osvětlení je IP 44, ideálem ale je IP 65 nebo IP 67.

Krok třetí: Zajímejte se i o spotřebu energie

Kdo nesáhne po solárním osvětlení, ten by se měl zajímat i o tom, kolik energie světlo spotřebuje. Důležitá je pro vás v tomto ohledu intenzita osvětlení udávaná v lumenech, kterou vydělíte celkovým příkonem ve wattech a hned víte, kolik wattů získáte. Čím vyšší výsledné číslo bude, tím nižší budou náklady na svícení.

Krok čtvrtý: Nehodila by se vám světla s čidlem?

Podle toho, kam plánujete osvětlení umístit, je dobré se zamyslet i nad tím, zda by se vám náhodou nehodilo světlo s čidlem, které zareaguje na pohyb a automaticky rozsvítí. Taková světla se pak sama zhasnou, výhodou je i to, že nemusíte hledat potmě vypínač.