Jak pomoci psovi při bolestech kloubů? Na prevenci myslete předem

Bolesti a onemocnění kloubů a pohybového aparátu patří u psů mezi nejčastější zdravotní problémy. Psi se po celý život hýbou mnohem aktivněji, než my lidé, navíc některá větší plemena rostou rychle, což znamená enormní tlak na pohybové ústrojí. Žádný majitel nechce vidět svého psa zbytečně trpět. Co můžete dělat, pokud má pes bolesti kloubů a […]

Bolesti a onemocnění kloubů a pohybového aparátu patří u psů mezi nejčastější zdravotní problémy. Psi se po celý život hýbou mnohem aktivněji, než my lidé, navíc některá větší plemena rostou rychle, což znamená enormní tlak na pohybové ústrojí. Žádný majitel nechce vidět svého psa zbytečně trpět. Co můžete dělat, pokud má pes bolesti kloubů a jak tomu lze předejít?

Psi potřebují kolagen stejně jako my lidé. Tvoří totiž významnou část objemu kloubních chrupavek, je také součástí tkání, kostí a kůže. A tak jako lidé, i psy ho postupně mají méně, protože tělo jej ve vyšším věku už nestíhá produkovat v dostatečném množství. I nedostatek kolagenu může být příčinou, proč psa začnou bolet klouby a vyvinou se mu různé degenerativní změny. Artróza u psa je už pak pokročilým problémem, který je pro psa i chovatele velkým strašákem.

Není proto žádnou novinkou, že nejlepším způsobem, jak se problémům vyhnout, je prevence. Pes vám nedokáže říct, co ho trápí, a tak si často bolesti všimneme až příliš pozdě. “Možná si ani neuvědomíte, že pes už začíná mít problémy s klouby, možná si myslíte, že se mu teď nechce jít na procházku, je líný, jen leží… a to už je znak toho, že váš pejsek něčím trpí,” upozorňuje veterinární lékařka Zuzana Fekečová.

Je proto velmi důležité všímat si chování psa už od malička. A také mu již od věku štěňátka podávat kolagen spolu se stravou. „Granulová strava je sice úžasná, plnohodnotná pro pejska, ale dlouhodobě není až tak vyvážená. Proto potřebuje pes dostat i jiné doplňky stravy. Je to přesně stejně jako u nás, u lidí, že i my saháme po vitamínech a produktech na podporu kloubů,” říká veterinářka Zuzana Fekečová.

Dnes už je kolagen pro psy snadno dostupným doplňkem, může být součástí kloubní výživy spolu s chondroprotektivy nebo i v čisté formě. Ve 100% čisté přírodní formě je například český Incapet Collagen pro psy, mořský kolagen, který neobsahuje žádné jiné přídatné látky. Dokonce ani konzervanty, jelikož je v trvanlivé práškové formě a můžete jej svému psovi podávat přímo k jídlu každý den.

Incapet Collagen vznikl jako mladší dvojčata známého kolagenu pro lidi Inca Collagen. Oba tyto výživové doplňky se vyrábějí v České republice, jsou 100% čisté, hydrolyzované pomocí enzymů, díky čemuž jsou bioaktivní a maximálně účinné. Incapet Collagen funguje u psů jako podpora pohybového aparátu, kůže, srsti a drápů.

Může však pomoci i tehdy, když už je špatně. Samozřejmě, při diagnostikované artróze nebo jiném onemocnění pohybové soustavy už se pejsek bez léků neobejde. Incapet Collagen může sloužit jako podpůrná kloubní výživa, díky které psovi můžete zlepšit léčbu. Kvalitní strava speciálně určená k rekonvalescenci kloubů na doporučení veterináře je také velmi důležitá. Pejsek potřebuje také speciální režim a dostatek odpočinku.

O zkušenostech při podávání Incapet Collagen hovoří mnohé recenze chovatelů:

“Tento kolagen změnil mému pejskovi život. Jako většinu yorkšírů, i toho mého trápí klouby. Asi před třemi měsíci špatně skočila z postele a měla problém se zadní tlapkou. Zvěrolékařka se samozřejmě o Sandy výborně postarala, ale tlapka ji trápila i nadále. Můj kamarád mi doporučil Incapet Collagen. Šla jsem do toho. Mile mě překvapilo, že Sandy tento kolagen hned zachutnal, nedělal jí žádné problémy s trávením a po dvou týdnech přestala kulhat a je opět spokojen pejsek.”  Paula Jablonovská, majitelka yorkshira Sandy

“Beky je fenka ve zralém věku a začaly se u ní projevovat problémy s klouby a chůzí. Odmítala aportovat, což miluje nejvíc ze všeho. Od té doby, co užívá Incapet znovu ožila, zlepšila se její mobilita a znovu šťastně běhá.” Majitelka Zdenka

embed video: https://youtu.be/5YjFnNVSqoE

Kloubní výživa je tedy základ dobré péče o psa. Incapet Collagen je jednou z nich, čistý a přírodní produkt z mořských ryb, který navíc psům chutná a proto je jeho podávání bezproblémové.