Jak prát psí a kočičí pelíšky?

Máte doma chlupatého kamaráda, který spí ve svém vlastním pelíšku? Zdá se vám pelíšek už zašlý, zašpiněný a nevábně vonící? Nejvyšší čas ho vyčistit. I když se to může zdát jako nadlidský výkon a vy možná zvažujete, že byste radši koupili nový pelíšek, není na místě zoufat. Vyčistit se dá vše, chce to vědět jak […]

Máte doma chlupatého kamaráda, který spí ve svém vlastním pelíšku? Zdá se vám pelíšek už zašlý, zašpiněný a nevábně vonící? Nejvyšší čas ho vyčistit. I když se to může zdát jako nadlidský výkon a vy možná zvažujete, že byste radši koupili nový pelíšek, není na místě zoufat. Vyčistit se dá vše, chce to vědět jak na to a obrnit se trpělivostí.

Pelíšek je třeba čistit pravidelně

V srsti zvířete se drží nejrůznější nečistoty, může být i útočištěm nebezpečných bakterií a blech. Když se k tomu přidá nepříjemný zápach, máte doma o zábavu postaráno. Čím je pejsek nebo kočička starší, tím víc je pelíšek cítit, což se odrazí na pohodě a atmosféře všech, kteří se zvířátkem sdílí bydlení. Řešení? Pravidelné čištění pelíšku nebo deky, na které zvířátko spí. Dá se vůbec takový pelíšek prát v pračce?

Jak pelíšek vyčistit krok za krokem?

Když s námi zvířátko sdílí domácnost, neměli bychom mu zapomenout dát nejen najíst a napít, ale také mu věnovat náležitou péči. Koupat ho, česat, venčit a prát mu pelíšek. Vždyť i sami sobě postel pravidelně převlékáme. Jenže zatímco povlečení a prostěradlo prostě stáhneme a dáme do pračky, s pelíšky je to trochu složitější.

Krok první: Přečtěte si pokyny výrobce

Pelíšků pro zvířátka je na trhu celá řada, každý vyžaduje jinou péči. I proto si nejprve prostudujte štítek výrobce, kde najdete základní informace ohledně doporučené péče.

Víte, že péče o pelíšek se odvíjí nejen od toho, jaký pelíšek máte, ale také od rasy zvířátka a toho, jak moc chodí ven a kolik pouští chlupů?

Zdroj: Pixabay

Krok druhý: Zbavte se hrubých nečistot

Z pelíšku odstraňte hrubé nečistoty a vysajte chlupy, ideální způsob, jak toho dosáhnout, je pelíšek někde venku pořádně vyklepat.

Krok třetí: Máte snímatelný prací potah, nebo musíte vyprat celý pelech?

Další krok se liší podle toho, zda máte pelech se snímatelných potahem nebo bez něj. Pokud můžete potah svléknout, učiňte tak a vyperte ho v pračce. Nepoužívejte klasický prací přípravek, nahraďte ho přípravkem, který je určený i pro zvířecí kamarády a jeho součástí je i dezinfekce. Na pračce nastavte co nejvyšší teplotu. Když prací cyklus skončí, nastavte ho ještě jednou, tentokrát ale bez použití pracího prostředku.

Máte pelíšek bez snímacího potahu, nebo s potahem, který nesmí do pračky? Pak vám nezbyde než pelíšek vyprat ručně.

Krok čtvrtý: Pelíšek dobře usušte

Vyndali jste pelíšek z pračky? V žádném případě ho zvířátku nedávejte, nejprve ho dobře usušte. Ideální je sušení na vzduchu, případně pelech můžete dát do sušičky, ale sušte ho na co nejnižší teplotu.

Víte, že pračku i sušičku byste měli po každém praní zvířecího pelechu vyčistit a odstranit tak nečistoty, které tam ulpěly?

Krok pátý: Jednou za týden pelíšek vystříkejte odstraňovačem zápachu

Prát pelíšek každý týden je nesmysl, navíc byste ty pelíšky vážně museli mít alespoň dva, abyste je mohli točit. Naštěstí to není nutné, jednou za týden stačí pelíšek vysát vysavačem a vystříkat odstraňovačem zápachu. Ten hned po nastříkání zmizí, pelíšek ale zůstane suchý.