Shetlandský ovčák

Rasa vyšlechtěná na Schetlandských ostrovech vypadající jako malá kolie. Na ostrovech najdeme malé ovce a Shetlandské poníky. Jejichž ovčáckým psem byla právě Scheltie. Předpokládá se, že toto plemeno vzniklo zkřížením dlouhosrstých kolií s domácími psy. Sheltie je nenáročný, přátelský a velmi odolný pes a v současné době se chová spíše jako rodinný pes. Jeho povaha […]

pes

Rasa vyšlechtěná na Schetlandských ostrovech vypadající jako malá kolie. Na ostrovech najdeme malé ovce a Shetlandské poníky. Jejichž ovčáckým psem byla právě Scheltie. Předpokládá se, že toto plemeno vzniklo zkřížením dlouhosrstých kolií s domácími psy.

Sheltie je nenáročný, přátelský a velmi odolný pes a v současné době se chová spíše jako rodinný pes. Jeho povaha je klidná, vyrovnaná, avšak špatně snáší hrubého člověka, řev a nemají rádi hlasitý zvuk. To se pak stává, že nespolupracují. Jsou velmi citlivý, inteligentní a dobře se začleňují do kolektivu. Jsou dobří ve sportech zejména v agility. V poslední době se uplatňují i v dogdancing.

Sheltie je menší plemeno s dlouhým hřbetem a špičatější hlavou. Oči jsou tmavohnědé mandlového tvaru. Uši jsou menší, blíže u sebe. Srst je rovná a dlouhá s hustou podsadou. Zbarvení může být sobolí, blue – merle, trikolor, černo-tříslová nebo bicolor ( černo – bílá), která není tak častá.

Shetlandský ovčák je velmi hodný a společenský pes vhodný i do rodin s dětmi.