Lovec jménem bígl

Celkem mírumilovný, aktivní, odolný a kamarádský pes. To je stručné shrnutí této dříve velmi oblíbené rasy. Jeho lovecká vášeň mu vydržela dodnes. I v současné době je třetím vyhledávaným psem myslivců. Bígl je ovšem náročný pes pro svého chovatele. Může být v rodině s dětmi, ale zároveň potřebuje víc než procházky a mazlení. A to […]

bígl

Celkem mírumilovný, aktivní, odolný a kamarádský pes. To je stručné shrnutí této dříve velmi oblíbené rasy. Jeho lovecká vášeň mu vydržela dodnes. I v současné době je třetím vyhledávaným psem myslivců.

Bígl je ovšem náročný pes pro svého chovatele. Může být v rodině s dětmi, ale zároveň potřebuje víc než procházky a mazlení. A to důkladnou výchovu. Je velmi důležité, aby měl tzv. co na práci, jinak se naučí nekonečnému štěkání, okusování předmětů, hrabání na zahradě a v některých případech dokonce útěkářství. K dětem i lidem je velmi přátelský, tolerantní, avšak podceníme-li výchovu může se stát psem majetnickým a kousavým.

Něco více o plemenu

Bígl patří mezi lovecké psi, a tudíž má také výborný čich. Okusí si někdy možnost využít své lovecké dovednosti, bude je chtít provozovat i dále. Proto je dobrá prevence. Toto plemeno je dobré mít na vodítku, využije každé šance k lovení a v takovém případě majitele neslyší.

Jeho pevná malá stavba těla, šikovnost a rychlost je vhodná pro všechny psí sporty. Často ho tak můžete potkat na psích soutěžích. Na procházku s ním můžete jít za každého počasí, je to přeci pes odolný.

Srst je krátká, odolná, hustá, postačí ji jedenkrát týdně prokartáčovat. Na zdravotní neduhy trpí nejvíce uši, ale to mají všechna plemena se svěšenými uši. Občas se u nějakých jedinců objeví epilepsie, dysplazie kyčelních kloubů, oční vady. Proto si při výběru dejte pozor.

Velikost psa je od 33 cm do 40 cm. Barva může být tříbarevná (hnědá, černá, bílá), modrá, bílá a hnědá, badger pied (jezevčí melír), harepied (zaječí melír), lemon pied (citronově žlutý melír), citronová a bílá, červená a bílá, černá a bílá, bílá jednobarevná. Všechny barvy mohou být s tečkováním. Špička ocasu je bílá.

Zdroj foto: Fotobanka