Pes s očima duchů – Australský ovčák

První vrch narozený v České republice byl oproti cizině až roku 2002. Ale za tu krátkou dobu, co se u nás chovají, se stali Australští ovčáci velmi oblíbení. Australský ovčák je pes s velmi citlivou povahou a na to je důležité myslet při jeho výcviku. Majitel musí být klidný, trpělivý a důkladný. Ovčák vnímá už […]

ovčák

První vrch narozený v České republice byl oproti cizině až roku 2002. Ale za tu krátkou dobu, co se u nás chovají, se stali Australští ovčáci velmi oblíbení.

Australský ovčák je pes s velmi citlivou povahou a na to je důležité myslet při jeho výcviku. Majitel musí být klidný, trpělivý a důkladný. Ovčák vnímá už jako trest, že se k němu majitel otočí zády. Tato rasa je velmi inteligentní a její výcvik zvládne i začínající pejskař. Stačí mít dostatek času, ochotu a trpělivost na trénink. Při dobře odvedeném tréninku je to pes, který se dobře snáší s ostatními zvířaty, je přátelský a nevyhledává agresi.

Australský ovčák je takový univerzál

Je to pes přátelský, pracovitý, inteligentní a hravý. Můžete ho vzít na procházku, na výlet, k vodě a nebo s ním vyzkoušet i psí sporty. Hodí se prostě na všechno. S tím souvisí i jeho povaha a výcvik. Je vhodný do rodiny i na canisterapii. Musíte akorát počítat s tím, že pokud zvolníte tempo bude se nudit. To se může začít projevovat nežádoucím způsobem jako je štěkání, hrabání, ustavičným nošením hraček na aport. Proto je velmi důležité ho od začátku taky učit odpočívat. Dopřejte mu mezi výcvikem a výlety i dost odpočinku. Někdy je ve výcviku myšlenkově mnohem rychlejší než majitel. Proto je vhodné výcvik rozfázovat a učit povelky jednotlivě.

Něco o plemenu

U Australského vlčáka je zajímavost ta, že se někdy narodí s polovičním, nebo dokonce někdy s žádným ocasem. Což někdy může způsobovat horší koordinaci, ale jinak to psu nikterak nevadí. Velikost psa je 51 – 58 cm. Feny mají 46 – 53 cm. Barvy můžou být merle, red merle, černá, červená – všechny barvy můžou být s i bez bílých odznaků, anebo bez tříslových odznaků. Linie růstu bílých chlupů límce nesmí přesáhnout kohoutek, bílá barva smí být na krku a to na části nebo jako celý límec. Dále také na hrudo, na končetinách, na spodní straně tlamy nebo tvoří lysinku na hlavě. Oči musí být obklopené barevnou srstí.

Zdroj foto: Fotobanka