Jak vybrat stelivo pro kočku?

Pořizujete-li si do domácnosti kočku, která nebude většinu času trávit venku, ale doma, ve vaší domácnosti, kromě jiného jí musíte pořídit kočičí toaletu s vhodným stelivem. Vybírat můžete z několika různých druhů. Stelivo rostlinného původu Jedná se o ekologický druh podestýlky, který je snadno kompostovatelný. Některé druhy dokonce můžete spláchnout do toalety. Mezi jejich nesporné […]

Pořizujete-li si do domácnosti kočku, která nebude většinu času trávit venku, ale doma, ve vaší domácnosti, kromě jiného jí musíte pořídit kočičí toaletu s vhodným stelivem. Vybírat můžete z několika různých druhů.

Stelivo rostlinného původu

Jedná se o ekologický druh podestýlky, který je snadno kompostovatelný. Některé druhy dokonce můžete spláchnout do toalety. Mezi jejich nesporné výhody patří dokonalé pohlcování vlhkosti a pachu. Některé druhy vytvářejí hrudky. Mezi nejčastější materiály, které se používají pro jejich výrobu, patří kukuřičné nebo dřevité vlákno. K dostání jsou v podobě malých slisovaných válečků. Je nutno je často vyměňovat. Zajímavý typ rostlinného steliva představuje Asan, který se vyrábí z buničiny a vzniká při druhotné recyklaci. Dá se biologicky rozložit a můžete jej splácnout i do toalety. Dobře saje vlhkost i pach a nepráší. Nevýhodou je, že díky své lehkosti snadno ulpí na dlouhé kočičí srsti.

Stelivo silikagelové

Tento druh steliva představuje granulová, pórovitá forma oxidu křemičitého. Vyrábí se syntetickou cestou. Dobře zachycuje tekutiny i pachy. Stelivo je potřeba pravidelně promíchat lopatkou, jinak se nevsákne všechna tekutina. Při prosakování tekutiny je potřeba podestýlku vyměnit. Nevýhodou silikátu je jeho vyšší tvrdost pro tlapky koček, proto jej někteří jedinci odmítají používat. Také častěji ulpívá na kočičím kožichu.

Stelivo bentonitové

Bentonit je druh horniny, která vzniká zvětráváním čedičové mateční horniny. Obsahuje větší množství jílových minerálů. Má vysokou absorbční schopnost a poskytuje jednoduchou údržbu kočičí toalety. Po kontaktu s tekutinou se vytvoří hrudky, které snadno odstraníte speciální lopatkou s malými otvory. Těmi propadne nepoužité stelivo zpět do toalety. Tento druh steliva nejvíce odpovídá písku, který kočky vnímají jako materiál nejvíce přirozený. V nabídce naleznete různé stupně hrubosti.