Kočka, hrdá královna domácnosti!

Lidí se obvykle dělí na kočičí a na psí. A jak se od sebe liší povaha psů a koček, tak se od sebe mnohdy liší právě povahy jejich majitelů. Souhlasíte? Klady a zápory kočky v domácnosti Kočka je považována za velmi samostatné zvíře. S tím se pojí určité usnadnění péče, protože se obslouží s kočičí toaletou a […]

kočka

Lidí se obvykle dělí na kočičí a na psí. A jak se od sebe liší povaha psů a koček, tak se od sebe mnohdy liší právě povahy jejich majitelů. Souhlasíte?

Klady a zápory kočky v domácnosti

Kočka je považována za velmi samostatné zvíře. S tím se pojí určité usnadnění péče, protože se obslouží s kočičí toaletou a nebude nás nutit vstávat ráno v šest na kontrolu čerstvě napadaného sněhu. Kočičí záchod se však sám také nevyčistí, ale stále je to menší problém než časné vstávání.

Samostatná je kočka i při jídle, není nic jednoduššího než nechat jí k dispozici vodu a granule. O kapsičku si jistě řekne sama!

Ani na hraní není kočka tolik náročná. Jako každé zvíře ocení pozornost, to je bez debat. O tom, že se domácí mazlíčci neradi nudí, jsme již psali. Na druhou stranu si kočka bez větších potíží vystačí sama, pokud jí dáme k dispozici třeba malý míček nebo myšku. S oblibou si bude hledat také hračky podle vlastního uvážení, čím více šustivé, tím lepší.

Někdy to však může působit spíš tak, že kočky byly zrozeny jen pro to, aby jedly a spaly. Chvíle, kdy vám na klíně spí vrnící kočička a vy nemůžete vstát ani na toaletu, ty jsou k nezaplacení!

Jakou kočičku vybrat?

Oproti psímu kamarádovi je výběr kočky o něco snazší. Buď toužím po kočce s průkazem původu, ať už pro to, že s ní chci chodit na výstavy, nebo protože se mi prostě líbí, a nebo mi je to jedno, a pak dojde na kotě od sousedů či z útulku. A nebo na zatoulanou kočku, která se k člověku přidá – nevěřili byste, jak častý způsob nastěhování kočky do domácnosti toto je!

Kočky jsou osobnosti a jen těžko budeme vybírat povahu. Buď bude kočka hravější, nebo línější, ale o moc víc od ní čekat nemůžeme. Kočka je zkrátka osobnost. A s tím člověk příliš nenadělá.

Kde kočku vybrat?

I mezi chovateli koček můžeme narazit na tak nechvalně známé množírny. Je jich ale o poznání méně, už jen proto, že kočky rozhodně nejsou nedostatkovým zbožím. Navíc je nejsnazší ujmout se bezprizorního zvířete, ať již na ulici, nebo v útulku či kočičím depozitu.

Nároky na chovatele

Ty nejsou veskrze příliš náročné. Ideální je pořídit pelíšek (a jak dobře známo, kočka jej bude ignorovat a raději si vleze do krabice), škrabadlo (tady jej jistě kočka bude chtít vyměnit za křeslo, čemuž je třeba včas zabránit!) a pak už jen mističky a krmivo. Dopřát kočce můžeme různé relaxační pomůcky, ať už stan či hamaku, zpříjemnit pobyt jí můžeme také třeba kočičí fontánou. Záleží jen a jen na povaze kočky, zda nabízené ocení, a nebo bude striktně pít pouze a jen vodu z konve na zalévání květin.

Pro svou nenáročnost je kočka oblíbeným mazlíčkem v rodinách s malými dětmi, je třeba ale dbát pozornosti, protože jak už bylo řečeno, kočka je osobnost, takže pokud nebude sama chtít, nebude dělat rozdíly mezi dospělým a dítětem. A dětem se občas těžko vysvětluje, že právě jejich kočka nemá ráda, když jí někdo sahá na bříško.

Veterinární péče

Obecně je snazší vzít k veterináři psa než kočku. Některé kočky jsou bezproblémové, ale povětšinou s očkováním či jen s běžnou kontrolou nesouhlasí. U zdravé domácí kočky si mnohdy vystačíme bez veterináře, u venkovních koček bychom ale pozornost zdravotnímu stavu měli věnovat výrazně větší, nepostačí jen běžné odčervení a prevence vnějších parazitů, včas bychom měli také předcházet nechtěnému zabřeznutí kočky, kastrace je optimálním řešením, a to i v případě, že máme kocourka – nejen, že se vyhneme nežádoucímu zápachu a nadměrnému toulání zvířete, ale také se budeme chovat zodpovědně vůči ostatním majitelům koček.