Proč kočky škrábou nábytek?

Říkáme jim kočky domácí, ale v těch tvorech jsou potomci nemilosrdných lovců. Každá kočka má přirozenou potřebu škrábat. Škrábat nábytek, koberec, oblíbená je i nová sedačka. Proč to ale dělá a jak tomu zabránit? Proč kočka škrábe? Kočičí škrábání má několik důvodů. Ten nejznámější je, že si potřebuje obrousit své zatahovací drápky. Běžně si venkovní […]

Říkáme jim kočky domácí, ale v těch tvorech jsou potomci nemilosrdných lovců. Každá kočka má přirozenou potřebu škrábat. Škrábat nábytek, koberec, oblíbená je i nová sedačka. Proč to ale dělá a jak tomu zabránit?

Proč kočka škrábe?

Kočičí škrábání má několik důvodů. Ten nejznámější je, že si potřebuje obrousit své zatahovací drápky. Běžně si venkovní i divoká kočka brousí své drápky při lezení po stromech. Domácí kočka ale takové aktivity nemá, a tak si musí posloužit vším, co je v dosahu. Druhým důležitým důvodem je viditelné označení svého teritoria. A jejich revírem je celý byt.

Zdroj: fotobanka

Škrabadla pro kočky

Pokud si pořídíte kočku, tak je vhodné mimo všech dalších chovatelských potřeb rovnou myslet i na pořízení škrabadla. Výhodou dnešní doby je, že výrobci myslí skoro na vše, co kočičího lovce láká v běžném bytě. Třeba škrabadlo pro kočky Trixie může mít podobu škrabacího stromu s pelíškem, může to být i škrabadlo rohové a dokonce i útulná kukaň na zasunutí do nábytku doplněná o škrabadlo pro kočky.

Pokud máte kotě, je dobré pořídit do bytu minimálně dvě různá škrabadla pro kočky. Výrobci často kombinují kočičí škrabadlo s hračkou. Takové škrabadlo pro koťata se stane oblíbenou zábavou a kotě snadno hravou formou naučíte používat škrabadlo ke svému pravému účelu, tedy k broušení drápků. Druhé kočičí škrabadlo by mělo být do výšky, protože když kotě trochu povyroste, tak se bude přirozeně stavět na zadní a natahovat přední tlapky a škrábat. Ať už pořídíte kočičí škrabací strom doplněný o odpočívadlo nebo nástěnné škrabadlo pro kočky, je důležité sledovat, jak vysoko kočka natáhne přední packy. Častou chybou se stává, že pro koťátko se zdá škrabadlo dostatečně velké a vysoké, ale kočka rychle vyroste a nízko umístěné škrabadlo pro kočky na zeď přestane plnit svou úlohu a kočka si sama najde lepší místo a škrábe o kousek výš.

Vybírejte správnou velikost

Ono se to nezdá, ale zástupce plemena velkých koček může vážit až 10 kg, a pokud jsou navíc kočky dvě nebo tři, je dobré myslet i na tuto variantu. Ne všechny kočičí škrabadla jsou určena pro velké kočky. Konstrukce, ale i velikost hraček by měla být uzpůsobena plemenu, které doma chováte.

Z jakých materiálů jsou škrabadla pro kočky?

Vysoké škrabadlo pro kočky je zpravidla válec omotaný sisalovým škrabacím povrchem. Kočičí škrabadlo na podlahu je zase většinou vyrobeno z vrstveného kartonu a bývá často doplněno o kočičí hračku, která kombinuje obrušování drápků se zábavnou hrou. Pokud chcete ochránit vybavení svého bytu od kočičích drápků, připravte v bytě několik míst, kde si může kočka hrát i ukázat, že tady je její teritorium.