Málo známá plemena koček: Habešská, dlouhonohé dítě bohů

Tato elegantní velmi akční šelmička patří k nejstarším plemenům svého druhu vůbec. Podle legend je habešská kočka dítětem egyptských bohů. Mělo by jít o potomka kočky mau a stejně jako ona byla ve starém Egyptě uctívána jako vtělení bohyně Bastet. Jak už její jméno napovídá, pochází z Etiopie, dřívější Habeše. Odtud ji v polovině 19. […]

Tato elegantní velmi akční šelmička patří k nejstarším plemenům svého druhu vůbec. Podle legend je habešská kočka dítětem egyptských bohů. Mělo by jít o potomka kočky mau a stejně jako ona byla ve starém Egyptě uctívána jako vtělení bohyně Bastet.

Habešská kočka miluje společnost

Jak už její jméno napovídá, pochází z Etiopie, dřívější Habeše. Odtud ji v polovině 19. století přivezli do Evropy angličtí vojáci, které zaujal její neobvyklý vhled. Z Anglie se potom rozšířila do celého světa.

Chovají se podle svého „božího“ původu

Pokud se o kočkách říká, že se chovají jako šlechtičny, o habešance to platí dvojnásob. Je to velmi sebevědomé stvoření, znající svou „nadřazenost“ nad pouhým člověkem.
Je ovšem také velmi společenská a díky svému africkému původu i nebojácná. Miluje výšky, které s oblibou vyhledává. Ráda vysedává na zídkách, kam si bez problému vyskočí a pozoruje, kde by co vyvedla.

Akčnost, zvědavost a hravost jim vydrží do vysokého věku

K vodě se habešanka dostane vždycky…

Původně šlo o divoké kočky a tuto vlastnost si z valné části ponechaly. Habešanky jsou velmi akční a stále v pohybu. Neustále vymýšlejí, co ve vaší domácnosti „spáchají“. Rády shazují věci z výšky, takový květináč na okně jim udělá určitě velkou radost.
Překvapením je, že milují vodu, což u ostatních koček není obvyklé. Ale je to dáno tím, že v rozpáleném africkém prostředí ji potřebovaly k přežití a byla jim vzácná.
Jsou také úžasně hravé a zvědavé, dávají přednost objevování před obavami z nových věcí. Pokud je chcete zabavit, je dobré jim předkládat hračky, které ještě neznají. O zábavu budete mít postaráno i vy.

Věrné, přítulné, nesnášející samotu

Šplh je jednou z mnoha disciplín

Pokud budete mít habešskou kočku jen jednu, bude vám neustále v patách. Ráda přede a mazlí se. Vysloveně potřebuje společnost. Pokud tedy víte, že habeška bude muset být každý den doma dlouho sama, pořiďte ji rovnou parťáka, pak se zabaví s ním.
Dobře se snáší i s jinými kočkami, nemá problém ani se psy. Počítejte ale s tím, že habešská kočka si i tak bude neustále vyžadovat vaši pozornost. V každém případě se s touto šlechtičnou nikdy nudit nebudete…

Čtěte také:

Nejstarší plemena koček: Vznešená egyptská mau, pamětnice faraonů

Málo známá kočičí plemena: Hravý ocicat, miniatura ocelota, umí i aportovat

Málo známá kočičí plemena: Kartouzská, tichá společnice nejen pro samotáře