Máme doma štěně: Jak ho naučit, aby slyšelo na své jméno?

Vaše štěně zřejmě dostalo od chovatele nějaké jméno. Můžete mu tak říkat, nebo mu můžete vybrat jiné, které se vám bude více líbit, to není důležité jako to, jak štěně naučit, aby vědělo, že to jméno je jeho. Aby štěně na svoje jméno slyšelo, aby vědělo, že se mluví o něm nebo na něj, je […]

Vaše štěně zřejmě dostalo od chovatele nějaké jméno. Můžete mu tak říkat, nebo mu můžete vybrat jiné, které se vám bude více líbit, to není důležité jako to, jak štěně naučit, aby vědělo, že to jméno je jeho.

Aby štěně na svoje jméno slyšelo, aby vědělo, že se mluví o něm nebo na něj, je třeba ho to naučit, na jméno přivyknout. Jméno je vhodné vyslovovat pokaždé, když na pejska obracíte svou pozornost, když mu dáváte hračku, pamlsek, misku se žrádlem, když si s ním jdete hrát, když ho berete do náruče, když ho hladíte. Prostě vždy, když jej kontaktujete, mělo by se tak dít za současného vyslovení jeho jména.

Vyslovit jméno není povel k přiběhnutí

Naučení pejska na jméno je většinou otázka několika málo dnů, maximálně týdnů. Jméno samo o sobě znamená pro psa to, že to, co budete říkat dále, je určeno jemu, že vás tedy má poslouchat a dobře vnímat. Zavolání jména neznamená, že k vám má pejsek přiběhnout (ačkoli se to tak často učí).

Pokud byste pejska naučili, že má přijít už na pouhé zavolání svého jména, nebudete ho moci povely ovládat na dálku, protože vyslovením každého povelu, kterému předchází oslovení, by pejsek napřed přiběhl k vám a pak teprve udělal, co po něm chcete. Povel k přivolání se správně skládá ze jména a toho povelu (nejčastěji se používá ke mně).

Text: tým Člověk přítel psa

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *