Mazlíčci a alergie na ně

Rádi byste si pořídili domácího mazlíčka, ale žije s vámi alergik? Někteří si mylně myslí, že je to nemožné a smířili se s tím, že domácího mazlíčka mít nebudou. To je ale chyba! Domácí mazlíček – bez srsti Ano, právě toto je řešení pro vás. Bezsrsté kočky a psy zná asi většina lidí, ale věděli jste, že […]

Chlapec s králíkem


Rádi byste si pořídili domácího mazlíčka, ale žije s vámi alergik? Někteří si mylně myslí, že je to nemožné a smířili se s tím, že domácího mazlíčka mít nebudou. To je ale chyba!

Domácí mazlíček – bez srsti


Ano, právě toto je řešení pro vás. Bezsrsté kočky a psy zná asi většina lidí, ale věděli jste, že existují i bezsrstá morčata či potkani? Pokud hledáte domácího mazlíčka, který není náročný na péči, jsou pro vás právě tato zvířata vhodná.
Činčila je pak vhodná pro ty z vás, kdo nejsou milovníky bezsrstých zvířátek. Na její srst je totiž alergie velmi ojedinělá. Opět platí, že se jedná o zvířátko nenáročné na péči, ale počítejte s tím, že je to noční tvor.
Je však důležité zmínit, že absence srsti nemusí znamenat, že se u vás či rodinného příslušníka neprojeví alergie. Za alergií totiž nemusí stát pouze srst, ale i pot, sliny či kožní šupinky. A tedy i zvířátko bez srsti neznamená riziko. Než se tedy do chovu vámi vybraného mazlíčka pustíte, vyzkoušejte si chvíli v jeho přítomnosti.

Rybičky, želvy a ti další


Pokud máte doma kombinaci alergií a nechcete riskovat, jsou pro vás tito mazlíčci perfektní volbou. Například rybičky jsou ideálními nenáročnými společníky, ale mazlit se s nimi bohužel nedá, takže pro děti to nejsou lákaví mazlíčci.
Pak sem patří třeba hadi, ale péče o ně už je náročnější, a ne každý chce mít doma hada, že? Ale například želva či chameleon, to už jsou poměrně příjemní společníci. Zábavu si s nimi užijete, alergie u nich nehrozí a konkrétně želva toho ke spokojenosti opravdu moc nepotřebuje.

Jak se vyhnout alergickému záchvatu?


Tak prvotní je samozřejmě výběr domácího mazlíčka, kvůli kterému se nebudete celodenně dusit. Ale jak již bylo zmíněno, alergeny mohou ulpívat i na kožních šupinkách, takže je třeba toto eliminovat.
Domácího mazlíčka pravidelně koupejte. Věnujte pravidelnou péči čištění pelíšku. Pokud se u vás projevuje alergická reakce, mějte při čištění pelíšku ochranné rukavice, pomůže i rouška. Výměna ložního prádla a ručníků by měla být intenzivnější. A v neposlední řadě pravidelně luxujte.


Všechna tato doporučení by měla zmírnit projevy vaší alergie.


Na závěr je třeba zmínit, že výběr vhodného mazlíčka by měl vycházet z intenzity alergie. Pokud vy nebo jiný rodinný příslušník máte velmi silné projevy alergie, neměli byste to pokoušet. Kromě případných zdravotních problémů budete totiž následně řešit, kam umístit nového domácího mazlíčka.