Pudl

Ačkoliv to občas nevypadá, pudl patří mezi velmi inteligentní plemena. Jde o nenáročného psa, kterého zvládne i začínající chovatel. Pudl se stal rodinným miláčkem, ale také vítězem na psích výstavách. Často je využíván jako například retrívr v myslivosti, kdy slouží jako přinašeč ulovených ptáků. Pudl se pyšní majestátním trupem, bystrým výrazem. Jeho krk je středně […]

Pudl

Ačkoliv to občas nevypadá, pudl patří mezi velmi inteligentní plemena. Jde o nenáročného psa, kterého zvládne i začínající chovatel. Pudl se stal rodinným miláčkem, ale také vítězem na psích výstavách. Často je využíván jako například retrívr v myslivosti, kdy slouží jako přinašeč ulovených ptáků.

Pudl

Pudl se pyšní majestátním trupem, bystrým výrazem. Jeho krk je středně velké velikosti, uši jsou dlouhé a bývají svěšeny podél hlavy. Ocas pudlů je vysoko posazený, mají hustou kadeřavou srst bez podsady. Kohoutková výška psů se pohybuje mezi 23-62 cm. Na výstavách můžeme vidět krásné majestátní pudly ale také ty trpasličí. Menší varianty pudlů jsou více využívány spíše jako domácí mazlíčci.

V povolených barevných variantách můžeme vidět klasické bílé, černé, hnědé, stříbrné a plavě-červené psy. Pudlí život je veselý, miluje kontakt s lidmi, hry a učení se nových věcí. Je vynikající společník při sportu, hodí se na agility, frisbee, obedience, canicross a canisterapii. Jde opravdu o velmi hravého a učenlivého psa, který se vždy zapojí do jakékoliv činnosti s Vámi.

Černý pudl

Chov pudlů je vhodný v bytě, vzhledem k tomu, že téměř nelíná, potěší i alergiky. Většina vypadlých chlupů zůstává zachycena v srsti a vyžaduje častější vyčesávání. Nejen výstavní pes, ale obecně všichni pudlíci se několikrát ročně zastřihují, s jejich střihem si poradí běžný psí kadeřník. Co se zdraví týče často trpí na slzení očí, je vhodné především u bílých psů omývat okolí očí borovou vodou. Předejdete tak nehezkému barevnému zabarvení pod očima. Dále pudlíci trpí na zubní kámen, poraďte se se svým veterinářem o vhodné stravy a zubní hygieně, slouží tak k prevenci prosti zápachu úst. Celkově plemeno pudla nemívá vážnější onemocnění, ačkoliv může trpět na poruchy pohybového aparátu jako jiná velká plemena.

Krmení psů závisí na velikosti daného psa a jeho fyzickém zatížení. Domácí povaleč malého vzrůstu bude mít dávky krmiva menší, než větší pes při každodenním tréninku. Pro velké typy je doporučené používat krmiva pro velké rasy. Podpoříte tak správné množství vitamínů a minerálů pro správný vývoj kostí a svalů.

Zdroj foto: Fotobanka