Nejoblíbenější plemena koček (I.): Britská je opravdová šlechtična

Kočky jsou po psech v Česku nerozšířenějším domácím mazlíčkem.  Máme jich už více, než milion. V našem novém seriálu si představíme ta nejoblíbenější plemena a začneme britskou kočkou. U tohoto plemene se nám obvykle vybaví pojem „britská modrá“. Ano, tato barva srsti je velmi módní, protože se v přírodě jen tak nevidí. Ale existují desítky barevných variant, britská […]

Kočky jsou po psech v Česku nerozšířenějším domácím mazlíčkem.  Máme jich už více, než milion. V našem novém seriálu si představíme ta nejoblíbenější plemena a začneme britskou kočkou.
U tohoto plemene se nám obvykle vybaví pojem „britská modrá“. Ano, tato barva srsti je velmi módní, protože se v přírodě jen tak nevidí. Ale existují desítky barevných variant, britská kočka dokonce může svým zbarvením připomínat tu klasickou domácí.

Čím je „britka“ zvláštní?

Především svou povahou. Jde o skutečnou aristokratku, která vás vlastně k životu ani moc nepotřebuje. Čeká od vás, že ji zajistíte stravu a byt, ale nepředpokládejte, že by se vám za to mínila odvděčit neskonalou láskou. Jistě, bude spolu s vámi na gauči sledovat televizi, ale v podstatě vás jenom toleruje. Když má dobrou náladu, přijde se nechat pohladit, možná se i na chvíli pomazlí. Ale více od ní nečekejte, nenechá se do ničeho nutit a také ji bez jejího svolení ani k ničemu nepřinutíte. Ono se to sice říká o všech kočkách, ale ta britská je opravdová šlechtična.

Proč si ji pořídit?

Už proto, že je to „kliďas“. Nemusíte mít starosti, když se chystáte na víkend, ona to přežije, bude někde pospávat.  Je tak trochu flegmatik. Dětí si nevšímá, psi ani ostatní zvířata ji nevadí, jen si sama nastaví, jaké bude společné soužití. K vám a dalším členům domácnosti bude milá a přívětivá, cizí ale bude povětšinou naprosto ignorovat.
Shrnuto: Působí sice jako netykavka, ale bude vám dobrým a hlavně nevtíravým společníkem. Je-li spokojená, dá vám to najevo předením natolik hlasitým, že možná neuslyšíte ani televizi. A nechá se dokonce i pohladit!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *