Otázky a odpovědi: Jak často máme vlastně venčit svého psa?

Otázka, kterou si asi položí jen pár začínajících i zkušenějších chovatelů psů. Přitom se ale jedná o velmi důležitou věc. Frekvence venčení má vliv nejen na zdravotní stav psa, ale celkově na jeho duševní i tělesnou pohodu. Jak často by se měl tedy pes venčit? Naprosto ideální by bylo, kdyby se pes mohl dostat ven […]

Otázka, kterou si asi položí jen pár začínajících i zkušenějších chovatelů psů. Přitom se ale jedná o velmi důležitou věc. Frekvence venčení má vliv nejen na zdravotní stav psa, ale celkově na jeho duševní i tělesnou pohodu. Jak často by se měl tedy pes venčit?

Naprosto ideální by bylo, kdyby se pes mohl dostat ven a vyprázdnit během dne zhruba každé čtyři hodiny. Bohužel, toto není v časových možnostech většiny z nás. Psi jsou naštěstí opravdu kompletně domestikovaná zvířata, a tak jsou schopni vydržet bez problémů dobu, kdy je jejich páníček v práci. Ihned po příchodu domů je ale třeba myslet na to, že pes nebyl celý den „na záchodě“ – a vzít jej tedy co nejdříve ven.

Psa venčíme ráno, co nejdřív po probuzení. Je to logické – co děláte jako první věc po probuzení vy? No vidíte. Je třeba si uvědomit, že i vychovaný pes má standardní potřeby a to, že nevykoná potřebu doma, neznamená, že by ji vykonat nechtěl. Proto je také brzy ráno vidět venku hlavně pejskaře – v létě i v zimě, v dešti i ve sněhové vánici.

Tři vycházky denně nestačí

Docela hodně majitelů psů pravidelně venčí ráno, po příchodu z práce a pak až večer. To rozhodně nestačí. Ačkoliv pes si na takový režim dokáže zvyknout, jeho zdraví to určitě neprospívá. Rozumnější je zvyknout si vyvenčit pejska ještě v podvečer a pak těsně před spaním. A pak opět na druhý den ráno – co nejdřív po probuzení.

Nezapomeňte také, že alespoň jedno venčení by mělo probíhat jako delší procházka – chodit pouze okolo domu má neblahý vliv na duševní zdraví psa. Ze stejných důvodů nestačí zahrada. Mnozí lidé se mylně domnívají, že když má pes možnost pohybu a venčení se na zahradě, nemusí s ním chodit ven. Chyba lávky. Nemusí, ale měli by, pokud mají svého psa opravdu rádi.

Váš mazlíček potřebuje stále nové podněty

Venčení pro psa neznamená pouze vykonání potřeby – ačkoliv i to je pro něj samozřejmě velmi důležité. Psi ale venku vnímají mnohem více. Potřebují si očichat pachy dalších zvířat v jejich okolí, potřebují kontakt s jinými psy a v neposlední řadě potřebují pro svůj mozek zajímavé a nové podněty.

Venčení i delší procházky jsou těmi nejlepšími okamžiky v životě psa. I když uznávám, že někdy to tak nevypadá – zvlášť když venku panují teploty pod bodem mrazu. Ale zdání klame – nedejte na to, že pes v takovém případě vypadá, že by se mu ven nechtělo. Uvidíte, že nakonec to ocení.

VIDEO: Jak psa určitě nevenčit aneb líná panička

Mít psa je velký závazek

Nutnost venčení a procházek je asi největším negativem chovu psů. A je zajímavé, jak moc lidé tento všeobecně známý fakt podceňují. Jistě, zpočátku to člověku přijde fajn, že se projde po ránu, odpoledne, k večeru i v noci. Ale stačí pár týdnů a přijde den, kdy se ze zábavy stane rutina a z rutiny nemilá povinnost. Zvlášť, když je člověk po celém týdnu v práci utahaný a chce si o víkendu pospat. Ten, kdo chová psa, na oběd vstávat prostě nemůže.Každý zájemce o chov psa či dokonce více psů by si měl v první řadě položit otázku, zda je ochoten zvířeti opravdu obětovat nejen značnou část svého volného času, ale hlavně pohodlí. Ne každý, kdo má rád psy by je měl i chovat. Pořídit si zvíře je rozhodnutí, kterým na sebe berete zodpovědnost za jeho zdravý a spokojený život.

Pokud si umíte přiznat, že ačkoliv psy milujete, je každodenní ranní vstávání spojené s procházkou po venku vaše noční můra, není na tom nic špatného. Jenom byste si psa opravdu pořizovat neměli. A pokud ani tak bez psů nemůžete být, nabízí se snadné řešení. Snad v každém psím útulku vám dovolí procházky s klidnějšími psy. Uděláte tím radost nejen psům a personálu, ale koneckonců hlavně sobě. A spokojený život lidí i psů, to je sen každého pejskaře. Splňte si jej i vy!

Autor: David Navara

 

9 názorů na “Otázky a odpovědi: Jak často máme vlastně venčit svého psa?”

  1. Mame 10 letou fenku malteze.Venceni a prochazky jsou jeji nocni mura.Jak vezmeme voditko,tak je po posteli,nebo si vezme micek a chce si hrat.Doslova ji nutime ven za piskotu.

  2. stanislava Nováková

    Dobrý den,
    tento článek o nutnosti venčení psů si natisknu a hodím do schránky sousedům. Nový přistěhovaný soused si sebou přivedl 2 vlčáky a umístil je do kotce. Ven je pouští 2x denně tak na 10 minut. Je to přes rok a my už jsme zoufalí z jejich štěkání a vytí. Trvá to celé hodiny a hodiny. Psi až chraptí.
    Na náš podnět – týrání-přijela kontrola z Krajského veterinárního odboru. Konstatovali – psi jsou dobře živení a po dobu jejich návštěvy neštěkali. Že jsou zavření údajně není týrání. A že neštěkali? No pohopitelně, byli nadšení, že byl někdo u nich, mluvil na ně, radostí skákali.
    Po jejich odjezdu opět smutnění a zoufalé vytí a štěkání. Psi jsou nešťastní, my jsme zoufalí a podáváme žalobu k soudu. A všichni -policie, OU přestupková komise atp. tvrdí, že s tím NIC nemohou dělat, že majitele nelze donutit, ať se o psi lépe stará a štěkání je přirozená vlastnost psa. Jenomže, když si někdo nastěhuje psy dále od jeho domu /ať ho neruší/, ale proti našim oknům cca 6 m? To jen takový postřeh o takovýchto špatných majitelích psů. Nováková

    1. renata macháčková

      já to říkám pořád a nikdo mi to už nevyvrátí, že většina lidí jsou jen blbá a tupá masa,zkuste napsat do http://www.blesktlapky, kde se skupina normálních lidí – redaktorů- zabývá těmito problémy na podnět od lidí jako jste vy, držím palce.

  3. Zákony jsou divné, .pí. Nováková. U nás se přechodně vyskytoval jeden obyvatel, který zas svým milovaným dvěma psům popřával stálou volnost v pohybu po celé obci, sám doma vyspával (nefachčenko). Zajímavé, že přestupková komise – podle jakéhosi zákona – tuto psí absolutní svobodu hodnotila jako „týrání“. Týraní jsme byli my, kterým psi soustavně dělali škody, ale psi byli šťastní, mohli si běhat jak a kam chtěli. Podle mne toto není týrání PSŮ, ale nás obyvatel. Zatímco popisovaní něm. ovčáci podle me týráni jednoznačě byli, a moc!!!chudáci, a jak vidno, nikdo jim nepomohl. Máme některé zákony postavené na hlavu a některé zákonodárce na hlavu padlé. Takové bych do těch malých kotců zavřela trvale, aby se jim v těch hlavách rozjasnilo.

  4. Kačulda

    Dobry den mam otazku ale docela divnou co mam delat kdyz mi je 14 a chtela bych pejska??

  5. Jak naučit, asi 6 letého Labradora, který byl původně u domu ze zahradou na „volno “ a mohl se vyvenčit sám podle potřeby, aby se vyvenčil jen mimo novou zahradu při procházce. Po přestěhování bych chtěl psa tohoto zvyku zbavit
    a naučit ho venčení jen při procházkách. je ukáznění, vychovaný, může bez vodítka téměř všude.
    Nechtěl bych psa umístit do kotce, ale pokud se mi nepodaří psa naučit venčení mimo zahradu nebude asi jiná možnost.

  6. Tento clanek je naprosto o nicem. Ano mit psa je závazek, ale je potrebe si uvedomit, ze ne kazde plemeno vyzaduje 4x denne prochazky. Obecne se doporucuje 3x denne a to uvadi dokonce chovne stanice.

  7. Já bych ráda inspirovala ty, kteří chovají psa a chtějí vstávat na oběd – vyvenčí psa u baráku, když mě vzbudí světlo a pak se vrátím do postele a i se psem spíme vesele dál 🙂

  8. Já bych ráda inspirovala ty, kteří chovají psa a chtějí vstávat na oběd – vyvenčím psa u baráku, když mě vzbudí světlo a pak se vrátím do postele a i se psem spíme vesele dál 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *