Plemena psů do městského bytu: Yorkšírský teriér, velký pes v malém těle

Vypadá jako oživlá plyšová hračka, ale nenechte se mýlit. Yorkšírský teriér je plnohodnotný pes, jen tělo má poněkud maličké. A kdo si ho pořídil ví, že od té chvíle se doma v bytě pořád něco děje…  Yorkšírský teriér je duchem velký pes v malém těle. Také se podle toho chová. Je plný energie, zvídavý a hravý. […]

Vypadá jako oživlá plyšová hračka, ale nenechte se mýlit. Yorkšírský teriér je plnohodnotný pes, jen tělo má poněkud maličké. A kdo si ho pořídil ví, že od té chvíle se doma v bytě pořád něco děje…

 Yorkšírský teriér je duchem velký pes v malém těle. Také se podle toho chová. Je plný energie, zvídavý a hravý. Je i nebojácný – bude vás zarputile bránit i před mnohem větším psem, než je sám.

Při špatné výchově se ujme doma velení

Jako každý teriér je i yorkšír velmi inteligentní, ale také sebevědomý a často tvrdohlavý. Při nedůsledné výchově si vás snadno omotá kolem prstu, respektive tlapky. Bude se chovat jako rozmazlené dítě a vynucovat si pozornost za každou cenu. Nakonec se ujme velení v rodině a budete poslouchat na slovo vy jeho.
Musíte ho tedy od malička vést pevnou rukou. Při své inteligenci se snadno učí a ocení nové vjemy. Pokud ho dobře vychováte, bude z něj skvělý společník, bezmezně milující svou lidskou rodinu.
Nevýhodou je, že yorkšír je hodně uštěkaný, což sousedé určitě neocení. Ale při důsledném vedení ho lze přílišnému štěkání odnaučit. V bytě ocení svůj vlastní prostor, pořiďte mu proto měkký polštářek nebo pelíšek, o kterém ví, že je jenom jeho.
Miniaturní plemena obecně špatně snášejí vedro i zimu, v bytě by tedy nemělo být přetopeno a v zimě je dobré pořídit pejskovi na vycházky obleček.
Co do péče není problematický, jen je třeba ho pravidelně koupat a minimálně jednou týdně vyčesávat. Jako krmení chovatelé doporučují suché granule.

Yorkšír žil zpočátku v chudých rodinách a pracoval

Toto plemeno bylo vyšlechtěno v polovině 19. století v anglickém hrabství Yorkshire. Jeho úkolem bylo lovit myši a potkany v domovech chudších dělníků a řemeslníků. Šlo tedy původně o pracovního psa, teprve později se stal mazlíčkem v domech bohatých měšťanů a šlechty a stal se z něj vysloveně salónní hafík.
A proč je yorkšír tak malý? Už od 11. století platil v Anglii zákon zakazující poddaným lov, a tedy i vlastnictví velkých loveckých psů. Tuto výsadu měla jenom šlechta. Poddaní směli mít jenom takové psy, kteří prošli obručí o průměru 18 cm. Nu a tuto podmínku yorkšírský teriér hravě splňuje…

2 názory na “Plemena psů do městského bytu: Yorkšírský teriér, velký pes v malém těle”

  1. Pingback: Plemena psů do městského bytu: Malý nezbeda Jack Russell teriér vás v klidu nenechá - Mazličkoviny

  2. Zdena Nyklesová

    Velmi miluji zvířata, obzvláště psi. Mám doma německého pinče, kterému bude příští měsíc 16 let.Je to malý pes s velikým srdcem a oddanou duší. Vzala jsem si ho, když mu byl 1 rok. Původní slečna ho přestala chtít a potřebovala se ho zbavit. Dnes jsem tomu velmi ráda,protože takového kamaráda bych asi mezi lidmi nenašla-

Diskuse uzavřena.