Psí plemena, která asi neznáte: Víte, že finský špic umí štěknout až 160x za minutu?

VIDEO: Co do počtů psů coby domácích mazlíčků jsou Češi na absolutní špičce v Evropě. Vždyť jich máme v našich domácnostech přes jeden milion! Od voříšků až po plemena, jejichž pořizovací cena jde do desítek tisíc korun. Právem se považujeme za znalce psích plemen, přesto se vám ale může stát, že potkáte pejska, který je […]

VIDEO: Co do počtů psů coby domácích mazlíčků jsou Češi na absolutní špičce v Evropě. Vždyť jich máme v našich domácnostech přes jeden milion! Od voříšků až po plemena, jejichž pořizovací cena jde do desítek tisíc korun. Právem se považujeme za znalce psích plemen, přesto se vám ale může stát, že potkáte pejska, který je vzácný i v celosvětovém měřítku. Pojďme si tedy rozšířit své znalosti a seznámit se s plemeny, která zná opravdu jen málokdo.

Dnes vám představíme finského špice. Je to zdejší národní pes, do země močálů a jezer se dostal s prvními obyvateli, jimiž byli ugrofinští Aslandové. Typické jsou pro něj „liščí uši“ a také to, že je nepřekonatelný lovec. Dokáže ulovit všechno, co se v divoké přírodě pohne – od veverky až po medvěda. Vzhledem se jedná o klasické špicovité plemeno, srst má dvousložkovou, jako ostatní severská plemena. Feny váží do 10 kilogramů, psi 12-14 kg.

Umí štěknout skoro 3x za vteřinu

Vztah k lidem a dětem má všeobecně bezproblémový. Ve své domovině, tedy Finsku, je využíván jako hlídač. Svým štěkotem dokáže okamžitě odhalit cokoliv, co se v jeho okolí objeví. Ti nejlepší jedinci dokážou, v závislosti na situaci, štěknout až 160x za minutu! Ve Finsku se každoročně pořádá soutěž o Skandinávského krále štěkání, kde spolu soupeří ti nejlepší zástupci plemene. Od roku 1979 je finský špic národním plemenem Finska. 

Autor: David Navara a redakce

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *