Rady veterináře: Proč váš pes nezvládá samotu

Více než dvě třetiny problémů, které jsem ve své praxi u psů řešila, tvořila tzv. separační úzkost. To je porucha chování, která trápí nejen psa a jeho rodinu, ale obtěžuje také sousedy, a její řešení bývá zdlouhavé, někdy i nemožné. Pes prožívá takový strach z toho, že bude opuštěn, že už dlouho před odchodem rodiny z domu […]

Více než dvě třetiny problémů, které jsem ve své praxi u psů řešila, tvořila tzv. separační úzkost. To je porucha chování, která trápí nejen psa a jeho rodinu, ale obtěžuje také sousedy, a její řešení bývá zdlouhavé, někdy i nemožné.

Pes prožívá takový strach z toho, že bude opuštěn, že už dlouho před odchodem rodiny z domu zrychleně dýchá, třese se, slintá, chodí stále někomu za patami, lehá si ke dveřím, aby jej nikdo nepřehlédl. Jakmile zůstane sám, vyje, škrábe dveře, okna a zdi kolem nich, aby se prohrabal ke své „smečce“. Ze strachu a nervozity se pomočí, někdy i pokálí. Hledá v bytě věci, které mu připomínají pánečky (prádlo, boty, knihy, deky a polštáře, obsah tašek), nervózně je okusuje a hrabe si je pod sebe. Taková spoušť a k tomu lamentace sousedů, že pes zase vyl celý den, často pokazí hezký vztah a pes se stává obtížným. Majitelé jej po návratu trestají, chovají se k němu odměřeně. To jeho nejistotu a úzkost ještě prohloubí a vzniká začarovaný kruh – pes se bojí zůstat sám, ale bojí se i návratu majitelů. Takže prožívá úzkost neustále.

https://youtu.be/SIg6yKNjxEY

Pes potřebuje smečku

Netolerance samoty má zcela logické vysvětlení: psi si patří mezi zvířata sociální. To znamená, že k přežití potřebují sociální partnery. Samotu mají od narození zafixovánu jako život ohrožující stav a vyvolává u nich pocit úzkosti a strachu, který se může stupňovat až ke strachu ze smrti. To by si měl uvědomit každý, kdo uvažuje o pořízení psa. Jeho samota by neměla být nikdy delší než čtyři pět hodin. Budete-li mimo domov delší dobu, měli byste zajistit psovi opatrovníka, který jej vyvenčí a bude mu dělat společnost.

Mnozí namítnou, že je spousta psů, kteří vydrží v pohodě doma celý pracovní den, a že si pes prostě musí zvyknout. Ano, jsou i takoví psi, kteří snášejí delší samotu bez protestů a zjevných potíží. Ale zkuste si představit sami sebe o samotě zavřené mnoho a mnoho hodin, bez knížky, mobilu, televize, bez záchodu(!), bez možnosti komunikovat, proběhnout se… Den co den. To je ohromný nápor na psychiku, nehledě na fyziologické potřeby.

Jste často pryč z domu? Raději si psa nepořizujte

Vystavovat psa dlouhé samotě hraničí s týráním, a také se mnohdy jako týrání řeší na základě stížností sousedů, které ruší celodenní nářek zoufalého psa. Někteří majitelé se proto raději psa zbaví, než by problém řešili. A takovíto nešťastníci se ocitnou v útulku – vyděšení, zrazení, zbavení všech jistot. Pak se nelze divit, že téměř všichni psi adoptovaní z útulků pořádně potrápí své nové páníčky, než se naučí být alespoň chviličku sami a nešílet strachy.

Takže chystáte-li se pořídit si psa, zodpovědně zvažte, zda je pro vás skutečně vhodný právě tento druh zvířete, zda jste schopni mu poskytnout péči a čas, které potřebuje. Pro toho, kdo musí na celý den do práce, je vhodnějším zvířetem například křeček: to je nenáročné samotářské zvíře aktivní především večer.

Autorka: MVDr. Hana Žertová

O autorce:

Hana Žertová je veterinární lékařka, která se ve své profesi zaměřila na behaviorální medicínu psů a koček. Tento obor studovala především v systému postgraduálního vzdělávání veterinárních lékařů v Německu. V roce 2009 natočila televizní seriál Polepšovna mazlíčků, vydala několik knížek o častých problémech psů a koček, publikuje v odborných časopisech a přednáší chovatelům i veterinárním lékařům. Ve školkách pro štěňata učila majitele lépe psům rozumět, vybudovat pěkný vztah a předcházet poruchám chování. Z těchto zkušeností čerpá její poslední knížka Od štěněte ke psu.

4 názory na “Rady veterináře: Proč váš pes nezvládá samotu”

  1. Lesthiduz

    „bez knížky, mobilu, televize, bez záchodu“ – vsechno to pes doma ma, kdyz zustane sam, tak co 😀

  2. Aleš Procházka

    Ve skutečnosti je to především o inteligenci. Jak psa, který chápe nebo nechápe situaci ve které se právě nachází a obdobně, jako u lidé, kteří pokud nerozumí tomu, co se děje, začnou se chovat hystericky a zkratkovitě. Většina inteligentních psů si po odchodu majitelů lehne do jejich postele a snaží se těch otravných 8 hodin zaspat.
    Tak u majitelů, kteří by měli pochopit, jak je asi inteligentnímu zvířeti, které má inteligenci možná vyšší, než oni, zejména pokud se jedná o EQ a musí třeba 8 hodin trčet v místnosti, kde není nic co by naplňovalo jeho přirozené potřeby.

  3. Mám 9- letou fenku čivavy teprve 5 let (měla jít do útulku z množírny).
    Od léta dost často a dlouho kýchá!!!! Po prohlídce je prý zdravá a pan veterinář prý kýchá také. Já sem dúchodkyně a mně to vadí. DĚKUJI ZA ODP.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *