Rozhodli jste se pro chov ježka bělobřichého? Touto stravou jej potěšíte

Pokud jste se rozhodli, že si domů pořídíte ježka bělobřichého, aby se mu u vás dobře dařilo, musíte mu poskytnout vhodnou stravu. Základní informace ke stravě Ježek bělobřichý patří mezi hmyzožravce. Dopřávejte mu proto, kromě jiného, i hmyz. Krmte jej vždy navečer, neboť toto stvoření je nejvíce aktivní večer a za soumraku. Hmyz Vzhledem k […]

Pokud jste se rozhodli, že si domů pořídíte ježka bělobřichého, aby se mu u vás dobře dařilo, musíte mu poskytnout vhodnou stravu.

Základní informace ke stravě

Ježek bělobřichý patří mezi hmyzožravce. Dopřávejte mu proto, kromě jiného, i hmyz. Krmte jej vždy navečer, neboť toto stvoření je nejvíce aktivní večer a za soumraku.

Hmyz

Vzhledem k tomu, že se jím ježek živí ve volné přírodě, měl by tvořit součást jeho potravy i u vás. Na jakých druzích si pochutná? Opatřete mu cvrčky nebo cvrčkovité druhy hmyzu, kobylky či šváby. Ideální je, pokud je hmyz živý, neboť sušený neobsahuje žádné potřebné živiny. Na den mu postačí dvě kávové lžičky hmyzu. Servírujte mu pouze hmyz pořízený v chovatelských obchodech, neboť hmyz volně žijící může přenášet různé choroby či parazity. Pozor na červy, kteří mají vyšší obsah tuku.

Maso

Chcete-li ježkovi dopřát pestrou stravu, můžete ho občas krmit masem. Ideální volbou je kuřecí, hovězí, krůtí nebo králičí maso. Je-li vám známý původ, můžete krmit syrovým masem, jinak jej raději povařte.

Kočičí krmivo

Důležitou součást ježčí stravy představuje také suché i mokré kočičí krmivo. Nemělo by však představovat krmení kompletní, ale pouze jen doplněk nebo zpestření stravy. Obsah masa v krmivu by měl být alespoň 60% a mělo by mít minimální množství přísad. Jedná se o obiloviny a cukr. Krmivo by nemělo obsahovat rybí bílkovinu, kterou ježek neumí strávit.

A co pamlsky?

I ježek bělobřichý je mlsoun a rád si pochutná na něčem dobrém. Pokud mu nějaký ten pamlsek chcete občas dopřát, nabídněte mu moučné červy, larvy potemníka nebo zavíječe voskového. Ježek má rád také vejce. Můžete mu je připravit míchaná (bez oleje a jakýchkoli přísad) nebo vařená. Občas mu do misky přidejte malé kousky ovoce.