Sváteční hodování: Co vašemu hafíkovi podle odborníka určitě nepatří do bříška?

Přiznejme si to na rovinu – málokdo z nás při svátečním hodování odolá prosebným kukadlům našeho čtyřnohého přítele, který chce také ochutnat ty pochoutky, co si dopřáváme u vánočního i silvestrovského stolu. Určitě pejskovi budou šmakovat taky, jenže pozor, některé naše lidské dobroty mu můžou hodně ublížit! Co mu tedy určitě nedávat? Na to jsme […]

Přiznejme si to na rovinu – málokdo z nás při svátečním hodování odolá prosebným kukadlům našeho čtyřnohého přítele, který chce také ochutnat ty pochoutky, co si dopřáváme u vánočního i silvestrovského stolu. Určitě pejskovi budou šmakovat taky, jenže pozor, některé naše lidské dobroty mu můžou hodně ublížit!

Co mu tedy určitě nedávat? Na to jsme se zeptali Jana Nováka, výživového specialisty z firmy Fitmin.

Čokoládové produkty:
Čokoláda patří mezi nejnevhodnější potraviny pro psa vůbec. „Obsahuje totiž látky, které se z těla zvířat vylučují až devětkrát pomaleji než u člověka, ohrožují funkčnost slinivky a může docházet k poruchám srdečního rytmu,“ říká Jan Novák. O čokoládový adventní kalendář ani jiné dobroty, obsahující kakao, se proto se svým psem rozhodně nedělte!

Rozinky a hroznové víno:
Pokud máte na svátečním stole hrozny nebo sladkosti, obsahující rozinky, určitě pejskovi nic z toho nedávejte!  Jejich pozření vyvolává rychlé selhání ledvin a u citlivějších jedinců vede k úmrtí. Vědci dosud nezjistili, kteří psi jsou „citlivější“, takže to u toho svého opravdu raději nezkoumejte!

Dorty a zákusky:
Ty kupované jejich výrobci často přislazují xilitolem. Je to levnější, jenže psovi tato látka stimuluje slinivku natolik, že ta „vyrobí“ takové množství inzulínu, až pes zkolabuje.

Sůl pejskovi nesvědčí!
Slaných pokrmů bývá plný sváteční stůl, ale psovi je skutečně nepodávejte. Sůl je pro psy ve velmi malém množství nezbytná, ale ve větším toxická. „Může zapříčinit především potíže s ledvinami nebo poškodit zvířeti mozek. Nadměrné množství může vést až k otravě, která je zrádná, protože příznaky se mohou projevit až za 1–2 dny po konzumaci,“ poukazuje na další nesprávnosti ve výživě Jan Novák.

Zbylé vaječné bílky z pečení cukroví? Také ne!
Stane se, že vám zbudou syrové vaječné bílky z přípravy cukroví, pro které nemáte další využití. „Ve snaze spojit příjemné s užitečným a dopřát psovi něco dobrého však můžete v případě bílků udělat chybu. Syrové vaječné bílky jsou pro psy nevhodné, obsahují látku avidin, který zapříčiňuje úbytek vitaminu B,“ dodává Jan Novák. Pokud tedy dáváte psovi syrové vajíčko, určitě by se mělo jednat spíše o žloutek. Bílky jsou pro psa mnohem vhodnější uvařené.

Odborná spolupráce: Jan Novák, Fitmin

1 názor na “Sváteční hodování: Co vašemu hafíkovi podle odborníka určitě nepatří do bříška?”

  1. Pingback: Veterinář radí: Víte, jakou vánoční nadílku by si přála vaše kočka? - Mazličkoviny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *