Veterinář radí: Co dělat, když se váš pes bojí silvestrovských ohňostrojů

Konec roku se kvapem blíží a mnozí psi už se venku bázlivě rozhlížejí a pospíchají z procházky rychle domů. Ani letos nás neminou halasné oslavy odchodu starého a příchodu nového roku. Jak nejlépe připravit psa na silvestrovskou půlnoc? Záleží na tom, jak moc se konkrétní pes bojí třaskavých zvuků. Psy lze rozdělit zhruba do tří […]

Konec roku se kvapem blíží a mnozí psi už se venku bázlivě rozhlížejí a pospíchají z procházky rychle domů. Ani letos nás neminou halasné oslavy odchodu starého a příchodu nového roku. Jak nejlépe připravit psa na silvestrovskou půlnoc?

Záleží na tom, jak moc se konkrétní pes bojí třaskavých zvuků. Psy lze rozdělit zhruba do tří kategorií:

1) Štěňata a mladí psi, kteří ještě ohňostroj nezažili, a psi, kteří se ohňostroje zatím nikdy nebáli

Těm doporučuji začít podávat zhruba tři čtyři dny před Silvestrem doplňky stravy s obsahem tryptofanu, kasozepinu, nebo L-theaninu (k dostání u veterináře), nebo jim nasadit feromonový obojek. Tyto přípravky na přírodní bázi zajistí, že psi prožijí silvestrovský rozruch ve větším klidu.

2) Psi, kteří se bojí střílení a ohňostroje, ale nepropadají panice a jsou ochotni chodit na procházky

U těch doporučuji zajít za veterinářem a požádat ho o léky proti strachu (anxiolytika nebo trankvilizery). Jsou to léky s rychlým nástupem účinku, ale působící krátkodobě. Po těchto lécích bývá pes ospalý až malátný. Nedají se podávat dlouhodobě a je třeba se důsledně řídit doporučením veterináře. Feromonový obojek je užitečným doplněním terapie.

3) Psi, kteří celou zimu odmítají chodit ven a už v listopadu se bojí, kde to práskne

Takovýto stav se nazývá generalizovaná fobie (pes šílí z jakéhokoli třaskavého zvuku) s anticipací (odmítá jít ven, když je zima a tma). Tady je třeba navštívit veterináře co nejdříve na podzim, ještě než pes začne projevovat svůj strach. Tento těžký stav lze zvládnout podáváním antidepresiv v postupně se zvyšující dávce. Jde o léky s určitými zdravotními omezeními, takže veterinář musí psa vyšetřit a posoudit, který lék pro něj bude nejvhodnější. Po Silvestru se dávka zase pomalu snižuje, ale léky by se neměly vysadit předčasně. Terapie by měla trvat po celou dobu, kdy je venku zima a šero, zhruba do konce března.
Samozřejmě se hodí všem psům před půlnocí zatemnit okna a vyloučit tak polekání z vizuálních vjemů, a pustit nahlas televizi, která trochu přehluší rámus zvenčí. Chovejte se pokud možno klidně, jako že vás se žádný rozruch netýká.

Náš tip:

U všech kategorií psů doporučuji provádět cvičení s pomocí audionahrávky ohňostroje. S tím je však třeba začít v době, kdy žádný opravdový ohňostroj nehrozí a strach z toho prožitého už opadl, tedy zjara. Když psa naučíte, že zvuky z cvičného CD jsou neškodné, a ještě se při nich mlsá, ušetříte mu mnoho trápení. O příštím Silvestru mu budete přehrávat CD, na které je zvyklý, a tvářit se, že i venku jde jen o neškodnou nahrávku. Určitě bude klidnější.

Autorka: MVDr. Hana Žertová

O autorce:

Hana Žertová je veterinární lékařka, která se ve své profesi zaměřila na behaviorální medicínu psů a koček. Tento obor studovala především v systému postgraduálního vzdělávání veterinárních lékařů v Německu. V roce 2009 natočila televizní seriál Polepšovna mazlíčků, vydala několik knížek o častých problémech psů a koček, publikuje v odborných časopisech a přednáší chovatelům i veterinárním lékařům. Ve školkách pro štěňata učila majitele lépe psům rozumět, vybudovat pěkný vztah a předcházet poruchám chování. Z těchto zkušeností čerpá její poslední knížka Od štěněte ke psu.

2 názory na “Veterinář radí: Co dělat, když se váš pes bojí silvestrovských ohňostrojů”

  1. Pingback: Psycholog radí: Co dělat, když má můj pes panický strach - Mazličkoviny

  2. Pingback: Silvestrovské veselí, velký stres pro psy: Co dělat, když se nám zaběhne - Mazličkoviny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *