Teraristika III.: Jak se k hadovi chovat, jak a čím ho krmit

Už jsme se rozhodli chovat hada. Odpověděli jsme si na otázku jestli je pro nás had vhodný a proč by jsme ho vlastně tedy měli chovat doma. Řekli jsme si také, který konkrétní druh hada je pro nás vhodný, kterého jako začátečníci zvládneme bez větších problémů. Víme také v jakém teráriu hada chovat. Je třeba […]

Už jsme se rozhodli chovat hada. Odpověděli jsme si na otázku jestli je pro nás had vhodný a proč by jsme ho vlastně tedy měli chovat doma. Řekli jsme si také, který konkrétní druh hada je pro nás vhodný, kterého jako začátečníci zvládneme bez větších problémů. Víme také v jakém teráriu hada chovat.

Je třeba se také k hadovi naučit správně chovat. Musíme si uvědomit, že had není klasický domácí mazlíček, kterého si vezmeme do náruče 5x denně a on se s námi bude mazlit a ještě mu to bude dělat dobře. Tak tomu opravdu není. Při chovu hada, ale i při jeho manipulaci je třeba dodržovat pár základních pravidel, které budou samotnému hadovi ku prospěchu.

Hned v úvodu je třeba si jednoznačně říci, jak často by jsme si měli hada brát do rukou z terária. Vzhledem k tomu, že hadi jsou samotáři a preferují svůj klid, je nutné omezit samotné mazlení se s hadem na rozumnou mez. Doporučuji vytahovat našeho mazlíčka z terária cca max. 2x týdně a vždy po krmení ho nechat cca 3-4 dny v klidu. Jde zejména o to, aby po krmení mohl potravu v klidu vstřebat. A jen dvakrát týdně zejména pro to, aby měl had také dostatek klidu, který hadi všeobecně potřebují. Pokud by jsme si hada brali třeba několikrát denně, mohlo by se také stát, že had by se nás začal bát a při braní a vytahování z terária by mohl i začít po nás útočit, protože by se mu nelíbilo, že ho tak často vytahujeme.

S terária hada vytahujeme už odmalička stejným způsobem. Tedy otevřít dvířka od terária a rychlejším pohybem ruky ho hned vzít. Nikdy nevytahujte hada tak, že po otevření dvířek se k němu budete přibližovat velmi pomalým pohybem ruky. Had má potom možnost a čas se připravit k útoku a může se Vás snažit kousnout nebo odehnat. Je třeba opravdu ho vzít hned po otevření terária a nikoliv se k němu rukou jen pomalu přibližovat.

Až budeme mít hada vytáhlého tak se on sám už zklidní a můžeme si ho v klidu nechat prolézat mezi prsty, nechat ho plazit po ruce, kolem krku atd… Když hada vytáhnete tak se nemusíte bát, když se začne najednou kolem ruky obmotávat a jakoby trochu stanovat. Není to tím, že by Vás chtěl uškrtit, nebo Vám nějak ublížit. Pokud se had začne namotávat třeba na ruku tak je to tím, že má strach že spadne a musí se nějak zachytit. Proto je vhodné hada držet jakoby po celém jeho těle ne jen ho nechat viset tak, že ho chytnete jeh jednou rukou za hlavou. Sami uvidíte, jak je velmi příjemné si nechat hada plazit po ruce, že není slizký a nebezpečný.

Když už máme hada doma je také nutné ho správně krmit. Znovu zde opakuji, není to klasický domácí mazlíček, na kterého jsme většina z nás zřejmě zvyklí. Proto i krmení je trochu specifické. Rozhodně nekrmíme každý den, tím bychom mu jen ublížili. Hada krmíme přiměřeně jeho věku. Pokud jde o mládě tak krmíme jednou za týden a v dospělosti jednou za 14 dní. Samozřejmě není nutné dodržovat tyto intervaly přesně, protože ani v přírodě nemá potravu pravidelně. Doporučuji krmit na jedno krmení jednu myšku nebo holátko (podle velikosti a stáří hada). Můžeme dát

jednou za cca 4 krmení třeba myši dvě. Zde bych rád upozornil na chybu některých chovatelů a to na překrmování.  Pokud budete dávat hadovi potravu často nebo ve větším množství tak dojde k jeho obezitě a tím mu rozhodně neprospějete. Někteří chovatelé si totiž myslí, že jejich miláček bude mít hlad a že když tak dlouho nežere tak ho tím vlastně týrají. Není tomu tak a opravdu opak je pravdou. Krmíme hlodavci (myši, potkáni atd…) a velikost volíme přiměřeně velikosti hada. I když se Vám na první pohled bude zdát, že na Vašeho miláčka je myška příliš velká tak uvidíte sami, že si sní ve většině případů v pohodě poradí. Dokáže totiž polknout několikanásobně větší potravu, než má svoji hlavu. Toto je dáno specifickou anatomií lebky.

Nezapomínejme, že had by měl mít v teráriu neustále čistou vodu.

Autor a foto: Miroslav Slavíček

 

O autorovi: Miroslav Slavíček

Je známým chovatelem hadů, který se věnuje především jihoamerickým užovkám červeným a Hroznýšům. Hadům se věnuje již mnoho let a za tu dobu se stal zejména mezi začínajícími chovateli velmi oblíbený a to zejména pro jeho ochotu kdykoliv a komukoliv poradit při případných problémech v chovu. Před několika lety se rozhodl založit webové stránky: www.chovamehady.cz, kde návštěvníci najdou velmi zajímavé informace a mohou se ptát i v diskuzích na to co je zajímá. Zdarma jezdí na pozvání učitelů dělat dětem přednášky do základních škol o chovu hadů.

1 názor na “Teraristika III.: Jak se k hadovi chovat, jak a čím ho krmit”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *