Začínáme s teraristikou: Proč si vlastně pořídit hada?

V první řadě je třeba si uvědomit, proč si hada chceme pořídit? V případě, že si chcete pořídit hada jen proto, že ho třeba má váš známý nebo proto, že to je například módní tak doporučuji si žádného hada nepořizovat. A to nejen proto, že se klidně dožívají 15 a více let, ale hlavně k […]

V první řadě je třeba si uvědomit, proč si hada chceme pořídit? V případě, že si chcete pořídit hada jen proto, že ho třeba má váš známý nebo proto, že to je například módní tak doporučuji si žádného hada nepořizovat. A to nejen proto, že se klidně dožívají 15 a více let, ale hlavně k takovému zvířeti musíte mít vytvořen kladný vztah a na rozdíl od běžných domácích mazlíčků jako jsou psi a kočky žádné útulky pro odložené hady nejsou.

Není třeba se hada obávat ve smyslu, že je had nebezpečný nebo, že je had slizký, jak si někteří myslí – není tomu tak. Had je nádherně suchý a na omak je velmi příjemný. O hadech lze říci, že to jsou zvířata velmi klidná a rozvážná. Svoji potravu dokáží nehybně sledovat velmi dlouho a zaútočí, až když jsou si jisti úspěchem.
Pro mnoho velmi důležitým důvodem je i to, že had nemá žádnou srst a je tedy vhodný i do domácnosti, kde je některý z členů rodiny alergik.
Takových zvířat je velmi málo a na rozdíl třeba od rybiček, které jsou pro alergiky také vhodné si můžete hada vytáhnout a nechat ho třeba po rukou volně plazit. Z vlastních zkušeností mohu říci, že je to velmi příjemné a uklidňující.

 

Chov hada je naprosto nenáročný jak na čas, tak na peníze

Zjednodušeně bych řekl, že asi neznám zvíře, které se dá chovat doma a které by bylo tak nenáročné jako je had. Základní a běžně u nás chované druhy nevyžadují žádnou speciálně složitou péči. Pokud vezmeme v úvahu, že jediná starost je aby měl misku s vodou a aby se mu každý den ve zhruba pravidelných intervalech rozsvítilo a zhasínalo světlo (toto se dá lehce vyřešit, když si pořídíte za cca 200 korun spínací hodiny) tak zjistíte, že klidně můžete odjet na dovolenou a Vašemu hadíkovi nebude nic chybět.
Další neméně důležitou vlastností hadů je to, že se nemusí krmit každý den (to by jim naopak ublížilo), ale postačí krmit mladé hady 1x týdně a dospělé 1x za 14 dní. Tyto doby jsou jen orientační záleží na jednotlivém druhu. Náklady na takovéto krmení, oproti ostatním domácím mazlíčkům jsou naprosto zanedbatelné.
Jako jedinou nevýhodu se možná dá považovat to, že opravdu had se nedá ochočit a vycvičit. Není to ten klasický domácí mazlíček, který by přiběhl na zavolání. Hada doporučuji z terária vytahovat cca dvakrát týdně.  Ale o to je had úžasnější zvíře což zjistíte až při samotném pozorování, když ho budete mít doma od malého háďátka. Toto vše je při zvažování o pořízení hada nutné brát v úvahu.
Příště si něco povíme o tom, jakého hada a kde si ho vybrat a co je třeba mít nachystané pro jeho chov.

Autor a foto: Miroslav Slavíček

O autorovi: 

Miroslav Slavíček je známým chovatelem hadů, který se zabývá především chovem jihoamerických užovek červených a hroznýšů. Hadům se věnuje již mnoho let a za tu dobu se stal zejména mezi začínajícími chovateli velmi oblíbený a to zejména pro jeho ochotu kdykoliv a komukoliv poradit při případných problémech v chovu. Před několika lety se rozhodl založit webové stránky: www.chovamehady.cz, kde návštěvníci najdou velmi zajímavé informace a mohou se ptát i v diskuzích na to co je zajímá. Zdarma jezdí na pozvání učitelů dělat dětem přednášky do základních škol o chovu hadů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *