Zajímavá a méně známá plemena psů

Bordeauxská doga Toto plemeno je jedno z nejstarších francouzských plemen. Zbarvení je jen jedno, a to v odstínech „žluté“ od mahagonové po špinavě žlutou označovanou jako Isabela s černou nebo hnědou maskou, případně bez masky. Jsou přípustné například malé bílé znaky na hrudi a prstech. Je to pes jednoho pána, tudíž, kdo ho vychová a má přirozenou autoritu, […]

Bordeauxská doga

Toto plemeno je jedno z nejstarších francouzských plemen. Zbarvení je jen jedno, a to v odstínech „žluté“ od mahagonové po špinavě žlutou označovanou jako Isabela s černou nebo hnědou maskou, případně bez masky. Jsou přípustné například malé bílé znaky na hrudi a prstech.

Je to pes jednoho pána, tudíž, kdo ho vychová a má přirozenou autoritu, toho poslouchá na slovo a nade vše miluje. Pod hrozivou maskou, kterou ukazuje se skrývá klidná a více méně dobrácká povaha. Je to skvělý hlídač, avšak štěká jen velmi výjimečně, pokud opravdu potřebuje dát vědět o tom, že se nachází na druhé straně, kam by se případný lupič chtěl dostat.

Důležitý je důraz na kvalitu stravy. Nejen kvalitu, ale také objem. Jedná se o větší plemeno, které při nadváze bude enormně namáhat pohybový aparát.

 

Bedlington teriér

V minulosti patřil k méně ušlechtilým plemenům. Jde o štíhlé plemeno s výrazným zaoblením zad. Je podobný malé ovci, především v bílém zbarvení. Při srsti jsou jasné náznaky drobných šroubovitých kudrlinek, zvlášť na hlavě a obličejové části. Nelíná. Zbarvení srsti modré, jaterní nebo pískové, může být s pálením nebo bez něj. Upřednostňují se tmavší tóny.

Toto plemeno je aktivní, mrštné, tvrdohlavé, a hlavně nejde pro kousnutí daleko. Má sklony k dominanci a s jinými psy se snáší velmi těžce. Naopak ostatní zvířata ignoruje.

Srst je náročnou části péče o psa. Musí se pravidelně udržovat, nechat stříhat a jednou za čas také nechat vytrimovat. O každodenním česání a kartáčování asi není potřeba mluvit.

Mazlík tohoto plemene je spíše pro aktivního páníčka, jelikož vyžaduje spoustu pohybu, přece jen je to teriér. Pokud ho dostatečně nezaměstnáte, může se stát, že pes přejde do agrese, anebo bude mít přehnaný strach.

 

Karelský medvědí pes

Pochází z Karélie, z oblasti na hranicích mezi Finskem a Ruskem. Je příbuzný východněji chovaným lajkám. Osrstění je černé nebo matně hnědé barvy (způsobuje to prosvítající červenohnědá podsada). Upřednostňuje se jasně ohraničený bílý flek nebo znak na hlavě, krku, hrudi, břiše a končetinách. I čistě černé zbarvení je povoleno.

Vyrovnaný, vždy nad věcí a velmi sebejistý pes. Schopný pracovat samostatně a velmi temperamentní a aktivní. Není hravý, většinou ani štěňata tohoto plemena nemají hravou povahu. Tito psi jsou vždy vážní a nikdy úplně neprojevují své city k majiteli. K majiteli většinou nechovají lásku ani závislost, váže je k němu jen loajalita, pokud je tedy psovod dobře vycvičil i vychoval. Je to pes jednoho pána, a tak se spíše hodí pro jednotlivce.

Toto plemeno je náročné na výchovu, výcvik a pohyb. Využívá se jako hlídač a lovecký pes, dnes už i jako společník.

 

Slovenský kopov

Je to slovenské národní plemeno. Jedinci jsou černí se žlutohnědými až mahagonovými odznaky na pyscích, nad očima, na vnitřní straně boltců, končetinách, spodní straně ocasu a zadku.

Je to výkonný lovecký honič a barvář (dohledává poraněnou, většinou postřelenou, zvěř). Mladý jedinec vyzařuje energií, bouřlivostí a samostatností, avšak zhruba ve čtvrtém roce života se zklidní. Potřebují však pevnou ruku, aby byli loajální ke svému pánovi. Pokud se to povede jsou skvělými společníky a také ochránci. Pokud máte dítě a chtěli byste toto plemeno, je důležité dostatečně socializovat štěně s dítětem, aby si na něj pes zvykl. Jsou to lovci a mají v sobě pronásledování rychle se pohybujících předmětů, cyklisty a jiné domácí mazlíčky nevyjímaje. Opět je potřeba důkladně socializovat.

Zajímavostí je, že v současné době je to poměrně málopočetné plemeno.

Zdroj:
moloss.cz/titles/adelle.jpg
cs.happybowwow.org/bedlington-terer_default.htm
karelajky.eu/op_kmp.html
myslivost-lovectvi.cz/inzerce/loveck-pes:3/40409/