Není malých psích asistentů – 2. díl

Trpasličí pudlík jako asistenční pes pro vozíčkáře? Říkáte si, že to není možné? Vždyť pudl je ta naondulovaná namyšlená koule chlupů promenádující se ve výstavním kruhu nebo ten uštěkaný psík vzpouzející se na vodítku v rukách babičky. Tak to pudla neznáte moc dobře. Trpasličí pudl je velmi inteligentní, živý, přátelský, veselý, poslušný a věrný pejsek. […]

Trpasličí pudlík jako asistenční pes pro vozíčkáře? Říkáte si, že to není možné? Vždyť pudl je ta naondulovaná namyšlená koule chlupů promenádující se ve výstavním kruhu nebo ten uštěkaný psík vzpouzející se na vodítku v rukách babičky. Tak to pudla neznáte moc dobře.

Trpasličí pudl je velmi inteligentní, živý, přátelský, veselý, poslušný a věrný pejsek. Rád a dobře se učí a v jeho malém těle buší velké srdce. Pro tyto výborné vlastnosti jsme se rozhodli pořídit z chovatelské stanice Yterp pejska jménem JOAKIM BLACK ( Kimi ), který nyní studuje vysokou Helppsí školu, aby se v brzké době stal opravdovým psím asistentem. Bude velkou oporou a pomocí své budoucí paničce Mirce, která je bohužel vinou vrozené vady upoutaná na invalidní vozík .

Slečna Mirka již od nás jednoho psího pomocníka měla. Byl jím její vlastní Rotvajler Badík, kterého jsme vycvičili pro její potřeby. Bohužel tento laskavý obřík odešel za duhový most.

Mirka nechtěla být bez kamaráda a pomocníka, proto nás znovu požádala o asistenčního psa. Tentokrát však chtěla menší plemeno, aby jej mohla bez pomoci venčit a starat se o něj. Po dlouhém rozmýšlení padla volba na jezevčíka. Toto plemeno je sice veselé, temperamentní, nebojácné, výborně se uplatní při loveckém výcviku, ale právě kvůli jeho loveckým pudům není příliš vhodné pro roli asistenčního psa. Dále není možné časté naskakování na vozík při podávání spadlých předmětů kvůli namáhání jeho páteře.

Proto jsme Mirce doporučili právě trpasličího pudla. Slečna Mirka souhlasila a tak do naší psí akademie za krátkou dobu nastoupil Kimík.

Tento malý tasmánský čertík, jak mu láskyplně přezdíváme, je typickým představitelem svého plemene. Hrdě nosí své atletické tělíčko, má vždy dobrou náladu, ničeho se nezalekne, miluje lidi – hlavně děti a kamarádí se s ostatními psy, ale i kočkami nebo králíky.

Díky Kimově fantastické chuti do práce postupoval ve výcviku velmi rychle. Naučil se podávat spadlé předměty do levé ruky, svlékat části oblečení od rukavic, ponožek až po mikinu, otevírat skříňku i šuplík a přinášet z nich léky, odnášet věci druhé osobě, doprovázet člověka vedle vozíku a pokládat pravou ruku na břicho, protože pravačku má slečna Mirka téměř nepohyblivou.

V našem centru se vždy psí asistent připravuje „na míru“ konkrétnímu klientovi, proto nám slečna Mirka na začátku Kimova výcviku sdělila, co vše bude od pejska potřebovat. Její požadavky zněly: podávat předměty do levé ruky, protože ji má více ohebnou a nadhazování pravé ruky na břicho naopak z důvodu ztuhlosti.

Mirečka Kima už několikrát navštívila a hned při první návštěvě si tato dvojice padla do oka J. Kimík vítězoslavně trůnil Mirce na klíně a tvářil se velmi důležitě. Vyzkoušeli si spolu několik cviků – podávání předmětů, svlékání oblečení, chůzi u vozíku, pokládání pravačky na břicho. Vedli si velmi dobře a působili jako sehraný pár.

Rádi byste tohoto malého velkého pomocníčka viděli na živo? Máte jedinečnou příležitost 7. září na slavnostní promoci našich psích studetů s názvem Super den !

Mirka, Kim a celý Helppes tým se na Vás moc těší!

 

Autorka Kateřina Kadlecová

Foto: archiv Helppes

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *