Nepodceňujte obsah tuků v krmivu, jsou pro psa významným zdrojem energie

Nároky člověka a psa na složení stravy se dost výrazně liší. Proto rozhodně není dobré přistupovat k psímu krmivu stejně, jako to děláme u nákupu našich vlastních potravin. Na rozdíl od nás totiž většině psům granule (či jiný druh krmiva) s minimálním obsahem tuků nijak neprospívají. Abychom tomu lépe porozuměli, je dobré znát alespoň základy […]

Nároky člověka a psa na složení stravy se dost výrazně liší. Proto rozhodně není dobré přistupovat k psímu krmivu stejně, jako to děláme u nákupu našich vlastních potravin. Na rozdíl od nás totiž většině psům granule (či jiný druh krmiva) s minimálním obsahem tuků nijak neprospívají. Abychom tomu lépe porozuměli, je dobré znát alespoň základy psího metabolismu. 

Jako základní doplnění energie využívá pes (stejně jako člověk) jednoduché cukry, stejně tak si dokáže poradit s některými cukry složitými. Ale nejvíce mu vyhovuje tuk, který dokáže také využít jako dost významný energetický zdroj. Pokud Vám pes tloustne, není to tukem, ale zřejmě právě přemírou cukrů (nebo často také bílkovin) v krmivu.

V zásadě výzkumy potvrdily, že pes opravdu zvýšený podíl tuku pro správné fungování svého metabolismu vyžaduje. Dlouhodobější studie veterinárního centra Waltham došly ke zjištění, že pes energii využívá a potřebuje z více zdrojů.

Obecně tedy psi získávají 60% energie z tuků, 30% energie z bílkovin a pouhých 10% z cukrů. Pro výrobce je to trochu problém zejména z technologického hlediska. Granule totiž nejlépe drží tvar, když obsahují spoustu vlákniny s obilovinami, což zase ale odporuje výzkumům o složení potravy psa.

Studie a laboratorní výzkumy si ale zadávají právě výrobci krmiv. A to proto, aby svým zákazníkům mohli nabídnout to nejlepší. Proto je třeba hledat mezi výrobci ty kvalitní, kteří se snaží své receptury co nejvíce přiblížit psím potřebám.

Rozhodně je lepší spolehnout se na výrobce, který investuje do receptury a složitého procesu výroby krmiva, než se snažit dohánět správné složení potravy různými doplňky. Renomované výrobce stojí výzkumy a nové receptury opravdu hodně financí a věřte, že v domácích podmínkách jim nemáte šanci konkurovat.

Psí potřeby jsou totiž složitější. Ačkoliv tedy vlákninu pes nepreferuje a není ji schopen trávit, podobně jako člověk její určité procento zasoupené v potravě potřebuje. Nedostatek nebo nadbytek jakékoliv složky stravy se u psa negativně projeví na jeho zdravotním stavu.

Při výběru krmení pro Vašeho psa tedy pečlivě zvažte několik základních aspektů. Za prvé je to obsah a zdroj bílkovin. Je vhodné, aby byly v krmivu zastoupeny jak bílkoviny živočišné, tak rostlinné – tím je zajištěna komplexnost aminokyselin. Také je vhodné, aby v potravě byla zastoupena část obilovin a vlákniny. Nejlépe v extrudovaném stavu, který psovi dovolí lépe tuto složku využít. A v neposlední řadě je dobré zkontrolovat právě energetickou hodnotu. A to nejen z pohledu součtu energie, ale hlavně z pohledu jejího složení. Někteří výrobci počítají s tím, že majitelé potřeby svých mazlíčků znají a tak často uvádějí rovnou, kolik procent tuku jejich granule obsahují.

Nezapomeňte také při výběru zohlednit aktivitu Vašeho čtyřnohého kamaráda. Pes, který je denně na dvou více něž hodinových procházkách potřebuje krmivo s větším množstvím využitelné energie, než ten, který chodí jenom okolo domu.

I na to jsou samozřejmě výrobci připraveni. Jestli tedy jste Vy a Váš pes z těch aktivnějších, sáhněte  po krmivu pro psy v zátěži. Naopak, domácí povaleči by možná mohli zkusit nějaké ty dietnější, tedy s menším podílem energie, aby se vyvarovali obezity. Ta je pro psy totiž stejně škodlivá, jako pro lidi.

Pokud jste dočetli až sem, sami vidíte, že pořídit si psa znamená taky se pořád vzdělávat. Sledovat trh a vybírat takové krmivo, které našemu psu zajistí dlouhý, spokojený a hlavně zdravý život.

Autor: David Navara

Foto: David Navara a pixabay

1 názor na “Nepodceňujte obsah tuků v krmivu, jsou pro psa významným zdrojem energie”

  1. Holoušová Dana

    Bohužel můj pes kterého mám z útulku,nechce žrát žádné granule.Je mu 5roků,kříženec špice a s jídlem je problém.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *