Pojištění domácích mazlíčků a odpovědnosti, dvě pojištění, která vám nesmí chybět

Máte chlupatého kamaráda, pro kterého jste nesehnali hlídání, tak ho s sebou budete brát na cesty? Nebo nikam necestujete, ale chcete ho pojistit pro případ, že bude potřebovat ošetření nebo se mu něco stane? Dobrá volba, pojištění mazlíčků se vám v každém případě vyplatí. A pokud vám můžeme poradit, sjednejte si i pojištění odpovědnosti. Pojištění mazlíčků vám […]

Máte chlupatého kamaráda, pro kterého jste nesehnali hlídání, tak ho s sebou budete brát na cesty? Nebo nikam necestujete, ale chcete ho pojistit pro případ, že bude potřebovat ošetření nebo se mu něco stane? Dobrá volba, pojištění mazlíčků se vám v každém případě vyplatí. A pokud vám můžeme poradit, sjednejte si i pojištění odpovědnosti.

Pojištění mazlíčků vám ušetří hromadu starostí

Veterinární péče o naše čtyřnohé kamarády není levná věc, když jde o víc než o pravidelné očkování a odčervení, klidně se může vyšplhat i na desítky tisíc. Nejde o nic výjimečného, stačí nešikovné šlápnutí nebo pád a neštěstí je na světě. I to je důvod, proč některé pojišťovny nabízí majitelům zvířat možnost si své mazlíčky pojistit. Nabízí tak pojištění úhrady veterinárních nákladů. Takové pojištění si můžete sjednat třeba tady.

Podmínky se u jednotlivých pojišťoven liší, některé pojišťovny spolupracují přímo s veterináři, takže péči proplatí přímo jim, jiné to mají jinak a náklady hradí majitel, který je následně uplatňuje u pojišťovny. Další podmínkou bývá to, že zvíře musí být očipované a/nebo označené tetováním, chodíte s ním na pravidelné prohlídky a očkování.

Víte, že pojištění mazlíčků můžeme s trochou nadsázky přirovnat k našemu životnímu pojištění? Funguje skoro stejně, svého mazlíčka můžete pojistit pro případ nemoci, úrazu, úhynu i odpovědnosti a při sjednání pojištění si nejen vyberete ten pravý pojistný produkt, ale i:

  • Výši pojistných limitů
  • Výši spoluúčasti, tedy částky, kterou se na nákladech budete vy sami podílet.

Zdroj: fotobanka

Počítat ovšem musíte s tím, že pojištění neplatí hned, jakmile si ho sjednáte, ale uplynutím karenční doby. Ta se liší pojišťovnu od pojišťovny, většinou jde ale o 30 dní. Další věc, na kterou si musíte dát pozor, je věk zvířete. Pojišťovny totiž mají nastavený maximální věk zvířete pro vstup do pojištění, liší se jak tím, zda jde o psa nebo kočku, tak velikostí plemene.

Pojištění odpovědnosti se také hodí

Snad každému, kdo má nějakého toho mazlíčka doma, se už stalo, že mu utekl, nebo na někoho skočil a poničil mu oblečení. Výjimkou není ani situace, kdy se pejsek něčeho lekne, uteče ze zahrady na ulici a tam vběhne pod auto, které se poškodí. Asi nemusíme zmiňovat, že když v takovém případě způsobí škodu, je na majiteli, aby ji uhradil.

A přesně na to je jako stvořené pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem, kterou můžeme označit i jako takovou pojistku na blbost. Kryje i škody, kdy zvíře někoho pokouše nebo někomu poničí plot apod., vztahuje se na:

  • Škodu na majetku
  • Újmu na zdraví
  • Finanční újmu

Víte, že pojištění odpovědnosti, které se vztahuje na pejska, možná už máte sjednané? Většina z nás má totiž pojištění odpovědnosti sjednané k pojištění domácnosti, a i takové pojištění se může vztahovat na zvířecí kamarády. Není to ale pravidlem, někdy se vztahuje jen na lidské členy domácnosti. Proto si důkladně zkontrolujte svoje pojistné podmínky.