Proč krmit granulemi lisovanými za studena?

Řada majitelů psů neví, že kromě složení potravy záleží na něčem jiném. Toto „něco“ rozhoduje o tom, zda jsou granule, které půjdou psovi každý den do misky zdravým jídlem nebo jen hmotou nízké hodnoty. Proč krmit svého psa granulemi lisovanými za studena? Jaké je tajemství jedinečných vlastností za studena lisovaných granulí? Tradiční suché krmivo pro […]

Řada majitelů psů neví, že kromě složení potravy záleží na něčem jiném. Toto „něco“ rozhoduje o tom, zda jsou granule, které půjdou psovi každý den do misky zdravým jídlem nebo jen hmotou nízké hodnoty. Proč krmit svého psa granulemi lisovanými za studena?

Jaké je tajemství jedinečných vlastností za studena lisovaných granulí?

Tradiční suché krmivo pro psy se vyrábí při vysokých teplotách, dosahujících 200 stupňů Celsia. V takových podmínkách dochází k rozpadu nebo k nepříznivé přeměně mnoha zdravotně cenných živin. Tyto “znehodnocené” živiny se následně musejí do krmiva doplňovat, převážně vitamínovými premixy, tedy chemicky. Výrazně nižší teplota používaná při výrobě krmiva pro domácí mazlíčky znamená, že všechny užitečné přírodní živiny, zejména vitamíny, zůstávají zachovány beze změny. Nižší teplota také pomáhá chránit proteinovou strukturu. Granule lisované za studena mají pro psy mnohem příznivější složení aminokyselin než tradičně vyráběné krmivo.

Jaké speciální vlastnosti má krmivo pro psy lisované za studena?

Pes, který se živí krmivem vyrobeným při nízkých teplotách, získává vitamíny a minerály přirozenějším způsobem. V tomto případě je možné využít analogii s člověkem – pro zdravého jedince je také dlouhodobě mnohem přínosnější získávat mikroživiny z přírodních zdrojů než z doplňků stravy. Za studena lisované granule Yoggies neobsahují masokostní moučku nízké hodnoty. Protein pochází z čerstvého masa, které se před zpracováním do granulí šetrně a několikastupňově suší, což zajišťuje optimální poměr aminokyselin nezbytných pro zdraví domácích mazlíčků. Poctivé granule vyrobené při nízkých teplotách neobsahují konzervační látky, umělá aromata a barviva. Při jejich výrobě se nepoužívají žádné geneticky modifikované potraviny. Kromě vysoké nutriční hodnoty je důležité, aby krmivo, které psovi dáváte, bylo také chutné. Granulím s lákavou přírodní vůní masa jistě neodolají ani vybíraví mazlíčci.

Jak ovlivňují zdraví zvířat?

Zavedení krmiva vyrobeného při nízkých teplotách do stravy vašeho psa mu umožňuje získat více přírodních bílkovin, vitamínů a minerálů než u některých jiných typů suchého krmiva. Výsledkem je vynikající stav kůže a srsti zvířete. Málo zpracované, za studena lisované, krmivo v žaludku nenabobtná, takže váš mazlíček nebude po jeho konzumaci trpět plynatostí. Zároveň snižujete riziko torze žaludku. Suché krmivo lisované za studena zlepšuje činnost trávicího systému. Díky obsahu látek jako přírodní křemelina granule mechanicky čistí střevní stěnu od usazenin a snižují riziko různých problémů. Za studena lisované granule mohou být vhodné i pro psy trpící různými druhy alergií, kožními nebo zažívacími problémy (doporučujeme vždy konzultovat s odborníkem). Některé značky do svých granulí přidávají i speciální kmeny probiotických kultur, které pozitivně působí na imunitní systém vašeho psa. Přidávání probiotik je možné právě pouze u krmiv zpracovávaných za nízkých teplot, jelikož za vysoké teploty kultury mizí.

Jak zařadit tyto granule do jídelníčku vašeho mazlíčka?

Zavádění změn do stravy vašeho psa by mělo být prováděno postupně. Jeho trávicí systém musí mít čas přizpůsobit se novému druhu potravy. Chcete-li svého mazlíčka naučit na granule lisované za studena, dejte mu několik dní na adaptaci a postupně zvyšujte podíl nového krmiva v denní dávce. Účinky hustší a lesklejší srsti zaznamenáte jen pár týdnů po změně jídelníčku vašeho psa. Jsou vhodné jak pro starší psy, tak pro štěňata středních a větších plemen. Pokud zaznamenáte po omezenou dobu zvýšený objem stolice, pravděpodobně se jedná o zmíněné mechanické čištění střev a je to dobře. Tento stav by se měl srovnat nebo zlepšit cca po týdnu.