Úvaha psycholožky: Jsou „bojoví“ psi opravdu jiní, než ostatní plemena?

„Zvířecí psycholožka“ MVDr. Hana Žertová se zamýšlí nad často diskutovanou otázkou, zda se takzvaní bojoví psi nějak liší od ostatních plemen. Úmyslně píšeme „takzvaní“, protože bojový pes jako plemeno dnes neexistuje. Přesto by si měli jejich majitelé uvědomit, že vlastní zvíře, vyšlechtěné právě pro boj. Nebýt kdysi velmi oblíbené, ale surové kratochvíle v podobě psích […]

Zvířecí psycholožka“ MVDr. Hana Žertová se zamýšlí nad často diskutovanou otázkou, zda se takzvaní bojoví psi nějak liší od ostatních plemen. Úmyslně píšeme „takzvaní“, protože bojový pes jako plemeno dnes neexistuje. Přesto by si měli jejich majitelé uvědomit, že vlastní zvíře, vyšlechtěné právě pro boj. Nebýt kdysi velmi oblíbené, ale surové kratochvíle v podobě psích zápasů, některá plemena psů, jako jsou pitbulové, stafbulové a další, by nikdy nebyla vyšlechtěna…

Naše psycholožka se pokusí odpovědět na nejpalčivější otázky z diskuzí pod články na toto téma. Jde o subjektivní názory, podložené ale dlouholetou zkušeností, kdy se věnuje léčbě psychických poruch našich čtyřnohých přátel:

Mají „bojoví“ psi jinou povahu, než ti „normální“?

Ne, jsou to normální psi. Povahu mohou mít různou, jako všichni ostatní psi. Ta se z velké části dědí a odvíjí se mimo jiné od typu nervové soustavy. Znám hodně pitbulů sangviniků, které nevyvede z míry skoro nic, ale znám i bázlivé a nervózní melancholiky, kteří se leknou každého hlasitějšího zvuku. Při tzv. povahových testech, které prováděla univerzitní pracoviště v Německu po „pogromu“ na tato plemena po smrtelném útoku pitbula na malé dítě, se prokázalo, že na všechny běžné podněty reagují pitbuli, amstafi a stafbulíci stejně, mnohdy dokonce klidněji než labradoři, kteří sloužili jako srovnávací skupina.

Měl by jejich majitel být zodpovědnější, ví, co si pořídil?

Každý majitel psa by měl být zodpovědný, majitel velkého silného psa s mocným skusem dvojnásob.

Kdo by „bojového“ psa vůbec neměl vlastnit?

https://youtu.be/heQjNcK1_Es

Lidé, kteří si neuvědomují jejich sílu a rychlost a původní účel jejich dlouholetého šlechtění. Lidé, kteří si vlastnictvím silného psa s nedobrou pověstí chtějí řešit vlastní mindráky nebo si dokazovat, že jej dokážou „zkrotit“. A také lidé, kteří nedovedou psa dobře vychovat a ve všech situacích jej zvládnout. Prostě lidé nezodpovědní, zamindrákovaní či nesvéprávní.

Proč tato plemena útočí na jiné psy smrtelným způsobem? Neperou se, jdou přímo po hrdle protivníka…

Protože tito psi byli vyšlechtěni k soubojům. Množit se mohli jen ti, co přežili. A přežili ti, kteří nezaváhali a zakousli se tak pevně a do takového místa soupeře, že jej vyřadili z boje nebo ho prostě zabili.Stejně bychom se mohli ptát, proč se chrti bezhlavě ženou za vším, co se hýbá, proč retrívři nosí stále něco v hubě, proč jsou teriéři tak uštěkaní, jezevčíci hrabou v zemi, malamuti se opírají do postroje a ovčáčtí psi jsou nejspokojenější, když se rodina drží pěkně pohromadě. Přestože většina plemen psů už dávno neslouží účelu, pro který byla vyšlechtěna, stále si nachází své fanoušky a obdivovatele, kteří vymýšlejí náhradní sportovní aktivity šité na míru právě psům s určitými vrozenými schopnostmi. A to je fajn.

Autorka: MVDr. Hana Žertová

O autorce:

Hana Žertová je veterinární lékařka, která se ve své profesi zaměřila na behaviorální medicínu psů a koček. Tento obor studovala především v systému postgraduálního vzdělávání veterinárních lékařů v Německu. V roce 2009 natočila televizní seriál Polepšovna mazlíčků, vydala několik knížek o častých problémech psů a koček, publikuje v odborných časopisech a přednáší chovatelům i veterinárním lékařům. Ve školkách pro štěňata učila majitele lépe psům rozumět, vybudovat pěkný vztah a předcházet poruchám chování. Z těchto zkušeností čerpá její poslední knížka Od štěněte ke psu.

1 názor na “Úvaha psycholožky: Jsou „bojoví“ psi opravdu jiní, než ostatní plemena?”

  1. Tomáš Jára

    Bože, to jsou bláboly. Na spojení bojoví psi jsem vážně alergický. Mám veliké zkušenosti se psy a pohybuji se denně se spousty plemen. Musím říct, že plemena která nazýváte tak nesmyslně bojové, jsou ty nejvhodnější nejvěrnější a nejzlatější plemena. PRVNĚ se podívejte, kdo si to plemeno pořídil a k čemu ho vede. Právě dnes díky těmto Vašim předsudkům si ho pořizují lidi s nějakou zamindrákovostí a snaží se z těch pejsků udělat agresivní. Není to o nich ale o lidech. Pejsci si to nemohou uvědomit, když jsou učení něčím od mala. Když bych od mala učil yorkšíra k agresi, věřte že by dokázal být tak hodně tvrdý. Jenže je mrňavý a nikdo si z toho nic nedělá a proto si zamindrákovaní lidé pořídí toto plemeno s úmyslem vypadat tvrdě. Nejdřív si to chce zjistit něco o lidech a pak mluvit o Bull plamenech jako o bojových. Dnes naprostý nesmysl a o každém, kdo se takto vyjádří si udělám svůj obrázek. Ale chápu, média musí z něčeho udělat BUM. Pejsci za to bohužel nemohou.

Diskuse uzavřena.