Než se pustíme do chovu hadů: Co jsou pověry a mýty a co ne?

Málokteré zvíře budí již odnepaměti tolik emocí, jako hadi. Jsou opředeni spoustou mýtů, pověr a mnohdy i hrůzostrašných „zaručeně pravdivých“ historek. Proč tomu tak je se dá jen těžko říci. Určitě tomu napomáhají nejrůznější filmové „trháky“ zařazené do kategorie hororů a sci-fi, převážně z produkce USA. Bohužel se potom lehce stává, že mnozí po takovém zhlédnutí […]

Málokteré zvíře budí již odnepaměti tolik emocí, jako hadi. Jsou opředeni spoustou mýtů, pověr a mnohdy i hrůzostrašných „zaručeně pravdivých“ historek. Proč tomu tak je se dá jen těžko říci. Určitě tomu napomáhají nejrůznější filmové „trháky“ zařazené do kategorie hororů a sci-fi, převážně z produkce USA. Bohužel se potom lehce stává, že mnozí po takovém zhlédnutí filmů mají k hadům až panický odpor. Nutno dodat, že naprosto zbytečný.

Hadi bývali nejrůznějšími symboly již v dávné mytologii a v některých případech je tento symbol využíván dones. Asi nejznámější symbol hada má ve znaku zdravotnictví, tedy hůl omotaná hadem. Jedná se o hůl řeckého boha lékařství Asklépia.

Evoluce se hadů příliš netýká

Had je jeden z mála tvorů, který se evolučně moc neměnil a dokázal se přizpůsobit způsobu a místu, kde žije takřka ve stejné podobě až do dnešní doby. Dobrý pozorovatel zjistí, že se hadi mírně liší tvarem těla a to právě podle toho jaké je jejich přirozené působiště v přírodě. Například hadi, kteří mají kruhovité tělo, žijí hlavně v podzemí. Takto tvarované tělo jim umožňuje hladký pohyb v jejich přirozeném působišti. Naproti tomu hadi, kteří žijí na povrchu mají tvar těla do písmene „D“, kde břišní část je ta rovná, po které se had plazí. Jiné tělo mají hadi vodní, kteří mají tvar do elipsy, stromový hadi mají tvar těla podobný tělu hadům, kteří žijí na povrchu. Jen tvar těla připomíná písmeno „C“, kde prohlubeň na břišní straně těla pomáhá hadům se lépe udržet na větvích.

Je had skutečně slizký a útočný?

Jeden z nejznámějších mýtů o hadech je ten, že je slizký. Ten, kdo hada někdy držel v ruce, dobře ví, že tomu tak není. Kde se toto tvrzení vzalo se dá už jen těžko určit. Možná to pochází od toho, že had umí své tělo přizpůsobit tak, že se dokáže protáhnout i zdánlivě malými otvory a skulinkami. Dalším mýtem je, že had je nebezpečný a útočný. Jak jsem již psal hodně k tomu přispívají nejrůznější filmy.  Had nikdy neútočí bez příčiny.

Proč had pozře i velmi velké sousto?

Hadi jsou naprosto úžasná a fascinující zvířata. Je velmi zajímavé je pozorovat při lovu za potravou a s údivem pozorovat jak velkou potravu oproti svému tělu jsou schopni pozřít. To je dáno stavbou jejich lebeční kosti. Jednotlivé části jsou k sobě vázány jen svalovou hmotou, a proto dokáže had svoji lebku různě rozšířit tak, aby mohl polknout i velkou potravu. Had totiž svoji potravu nerozkouše, ale polyká ji vcelku. Jak píši jsou to fascinující zvířata a věřte, že jen tak sedět a relaxovat, když se vám had proplétá v ruce mezi prsty je úžasný relax.

Rekordy ze světa hadů

Krajta mřížkovaná

Jsou zajímavé i nejrůznější hadí rekordy. Například nejtěžší had, který byl kdy zvážen byla anakonda velká, která vážila 227 kg. Dálka hadů se jen velmi těžko určuje, protože had dokáže své tělo a svaly v něm smrštit tak, že vypadá jako natáhnutý, ale ve skutečnosti by se dokázal natáhnout ještě více. Proto je veškeré údaje o velikosti hadů třeba brát s rezervou. Zatím nejdelším hadem, který byl nějak měřen je krajta mřížkovaná, kdy se uvádí délka 9,76 m. Nejdéle žijícím hadem byl hroznýš královský, který žil těsně přes 40 let. Nutno podotknout že věk se může určit u hada, který se narodil v zajetí a tam také zemřel. U hada odchyceného v přírodě se určuje jen velmi těžko.

O hadích zajímavostech a rekordech by se dalo toho napsat mnohem více, ale o tom snad někdy příště.

Autor: Miroslav Slavíček

O autorovi:

Miroslav Slavíček patří mezi známé chovatele hadů v České republice. Chovem hadů škrtičů se zabývá více jak 20 let. Svoji oblibu si získal zejména mezi začínajícími chovateli. Je proslulý nejen špičkovou kvalitou svých hadů, ale i svojí ochotou vždy poradit a poskytnout profesionální rady, které za léta chovu hadů nasbíral. Své rady poskytuje i přes své webové stránky www.chovamehady.cz, které v roce 2009 založil. Zdarma na pozvání učitelů jezdí po celé republice dělat přednášky dětem o chovu hadů.