Začínáme s teraristikou: Hroznýš královský, až čtyřmetrový mazlíček

V jednom z předchozích povídání o hadech jsme si popsali a vyjmenovali druhy hadů, kteří jsou při splnění určitých zásad vhodní pro začínající chovatele. Postupně si budeme jednotlivé druhy představovat tak, abychom si mohli udělat ucelenější přehled, zda opravdu chceme chovat daného jedince, nebo radši pořídit jiný druh. Hroznýš královský, vládce českých terárií Dnes si řekneme něco […]

V jednom z předchozích povídání o hadech jsme si popsali a vyjmenovali druhy hadů, kteří jsou při splnění určitých zásad vhodní pro začínající chovatele.

Postupně si budeme jednotlivé druhy představovat tak, abychom si mohli udělat ucelenější přehled, zda opravdu chceme chovat daného jedince, nebo radši pořídit jiný druh.

Hroznýš královský, vládce českých terárií

Dnes si řekneme něco o hroznýši královském. Latinský název je Boa constrictor. Hned na začátku je třeba si uvědomit, že hroznýšů je více druhů, tedy nikoliv jen královský, ale i Dumerilův. psohlavý, Hroznýšovec kubánský, duhový… Ti ale pro začínající chovatele moc vhodní nejsou.
Budeme se tedy věnovat pouze hroznýši královskému. Jeho původní domovina je v jižní a střední Americe. Délka tohoto hada se pohybuje v rozmezí cca 150 cm až přes 400 cm. Nicméně tito hadi chovaní v zajetí dorůstají většinou do maximální délky asi 3 metrů. Patří u českých teraristů k velmi oblíbeným mazlíčkům.

https://youtu.be/SjiIM4Oe9Wc

Hroznýš potřebuje teplo a rád se koupe

Již podle této délky je zřejmé, že je nutné k chovu přizpůsobit i velikost terária. Ta by měla být délka 170 cm x hloubka 70 cm a na výšku postačí 50 cm, protože se nejedná o stromového hada. (jak by mělo kvalitní terárium vypadat si popíšeme v některých příštích kapitolách) Je nutné zabezpečit v terárium správnou teplotu a to tak, že v teráriu musí vznikat tepelné mosty, aby si had mohl sám vybrat, kde a v jaké teplotě se v daný okamžik cítí nejlépe. Teplota by tedy měla být od 28 stupňů Celsia do 3  ͦ až 35 st., s nočním poklesem na 25  ͦ max. 22 st. Teplota v teráriu by neměla klesat pod 20  ͦ kvůli možnosti zdravotním problémům.
Je vhodné mít v teráriu také dostatečně velkou nádobu s vodou, protože hroznýši se rádi koupou. Pokud necháte do terária zabudovat i poličku, kde se had bude občas zdržovat určitě bude jen dobře. Jako substrát je vhodná směs čisté rašeliny a bukových štěpek – takto vzniklá směs dobře udržuje vlhkost i teplo. Pohlavně jsou tito jedinci dospělí v cca 3 letech.

Jak často hada krmit

Jejich potrava je jako u většiny chovaných hadů. Jsou jí drobní hlodavci (myši a potkani) vždy úměrně velikosti hada) Jen je brát na zřetel, že jako u každého hada je překrmování špatné. U mláděte doporučuji krmit cca 1x za 8 dní a u dospělého dle velikosti potravy 1x za 14 až 18 dní.
Hroznýš královský se vyznačuje velkou trojúhelníkovou hlavou, která je velmi zřetelně oddělena od jeho mohutného těla. Jako u většiny hadů daného druhu je barevnost velmi široká. Někteří se vyznačují například ocasem zbarveným do červena proto je řadíme mezi červenoocasé hroznýše tzv. „Red Tail Boa“.

Zvažte, zda chcete tak velkého hada

Při úvahách o pořízení si tohoto bezesporu krásného hada je třeba brát v úvahu nejen náročnost na prostor a vyšší tepelné podmínky, ale i jeho velikost v dospělosti, kdy při neopatrné manipulaci může jeho kousnutí být bolestnější než například od korálovky či užovky. Hroznýše královského doporučuji těm, kteří už mají alespoň částečné zkušenosti s chovem hada.

Autor: Miroslav Slavíček

O autorovi:

Miroslav Slavíček patří mezi známé chovatele hadů v České republice. Chovem hadů škrtičů se zabývá více jak 20 let. Svoji oblibu si získal zejména mezi začínajícími chovateli. Je proslulý nejen špičkovou kvalitou svých hadů, ale i svojí ochotou vždy poradit a poskytnout profesionální rady, které za léta chovu hadů nasbíral. Své rady poskytuje i přes své webové stránky www.chovamehady.cz, které v roce 2009 založil. Zdarma na pozvání učitelů jezdí po celé republice dělat přednášky dětem o chovu hadů.

 

Čtěte také:

Než se pustíme do chovu hadů: Co jsou pověry a mýty a co ne?

Začínáme s chovem hadů: Proč vlastně a jakého zvolit?

Rady pro začínající teraristy: Opravdu hadi prdí?

 

1 názor na “Začínáme s teraristikou: Hroznýš královský, až čtyřmetrový mazlíček”

  1. Pingback: Hadi pro začínající teraristy: Krajta královská - Mazličkoviny

Diskuse uzavřena.